Loutkové divadlo jako prostředek mimoškolní výchovy

Title Alternative:Marionette theater as a mean of non-formal education
Loading...
Thumbnail Image
Date
2012
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
The Bachelor thesis deals with issues of marionette theatre played by children and for children, especially as a free time activity which fulfils requirements for well spent time of children. In the theoretic part, basic terms of education in leisure time relating to the theme of thesis are explained; specific problems of marionette theatre played by children and for children with emphasis on a different attitude of teacher towards children as members of marionette club and pupils of literary-dramatic field at Art School with a marionette specialization are clarified. The practical part is focused on factual work with children in a literary-dramatic field at Art School in Chlumec nad Cidlinou and in a children?s group by the amateur marionette theatre Spojáček in Liberec. It primarily examines differences which display in teacher?s approach to work with children, a diverse process of origin of an inscenation and children share in its creation.
Bakalářská práce se zabývá problematikou loutkového divadla hraného dětmi a loutkového divadla hraného pro děti především jako volnočasových aktivit, které naplňují požadavky na kvalitně strávený volný čas dětí. V teoretické části jsou objasněny základní pojmy pedagogiky volného času vztahující se k tématu práce, vyložena je specifická problematika loutkového divadla hraného dětmi a loutkového divadla hraného pro děti s důrazem na rozdílný přístup lektora/učitele k dětem jakožto členům loutkového kroužku a žákům literárně dramatického oboru základní umělecké školy s loutkářskou specializací. Praktická část je zaměřena na konkrétní práci s dětmi v literárně dramatické oboru Základní umělecké školy v Chlumci nad Cidlinou a v dětském souboru při amatérském loutkovém divadle Spojáček v Liberci. Zkoumá zejména rozdíly, které se tu projevují v přístupu lektora k práci s dětmi, rozdílný proces vzniku inscenace a podíl dětí na její tvorbě.
Description
katedra: KPP; přílohy: CD; rozsah: 60
Subject(s)
free time, marionette theatre, marionette, theatre played by children, theatre played for children, fairy tales, volný čas, loutkové divadlo, loutka, divadlo hrané dětmi, divadlo pro děti, pohádky
Citation
ISSN
ISBN