Emigranti a uprchlíci a jejich adaptační potíže

Title Alternative:Emigrants and refugees and their adaptability problems
Loading...
Thumbnail Image
Date
2007
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
This bachelor work dealt with issues of emigrants and refugees and with their adaptability problems. Main goal was to analyze and find out reasons, that cause to emigrants and refugees major problems while adapting into new society. There were two main parts of this work. First was theoretical part, which using processing presentation sources tried to make clear the issues of emigration and fugitive. Then it deals with its progress until nowadays. The other, practical part, by using a questionnaire was looking to see the attitude of 40 foreigners living in the area of Czech Republic. As a method to clear up whole situation were done two interviews. Results showed that there is still space for improving the situation; it led in particular suggested action. The biggest contributions of this work, with regard to this issue, are proposed options for improving the whole situation.
Bakalářská práce se zabývala problematikou emigrantů a uprchlíků a jejich adaptačními potížemi. Jejím cílem bylo analyzovat a zjistit, jaké důvody způsobují potíže emigrantům a uprchlíkům při adaptaci v nové společnosti. Práci tvořily dvě stěžejní oblasti. Jednalo se o část teoretickou, která pomocí zpracování a prezentace odborných zdrojů objasňovala problematiku uprchlictví a emigrace. Dále se zabývala vývojem této problematiky až do současné doby. Praktická část zajišťovala pomocí dotazníku postoje 40 cizinců v současnosti žijících na území České republiky. Jako metodou dokreslující situaci byly provedeny dva rozhovory. Výsledky ukazovaly na možnosti zlepšení v této oblasti a vyúsťovaly v konkrétní navrhovaná opatření. Za největší přínos práce vzhledem k řešené problematice bylo možné považovat navrhnuté možnosti pro zlepšení situace.
Description
katedra: KSS; přílohy: 4 Dotazníky, 1 CD-ROM; rozsah: 51
Subject(s)
adaptation, migration, refugee, questionary, conversation, multicultural, asylum policy, precaution, adaptace, migrace, uprchlík, dotazník, rozhovor, multikulturalismus, azylová politika, opatření
Citation
ISSN
ISBN