Náhradní rodinná péče

Title Alternative:Adoption and foster care
Loading...
Thumbnail Image
Date
2012
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
The bachelor thesis deals with the topic of adoption and foster care. The aim of the thesis is to characterize the issues related to adoption and foster care, legislative approach to adoption and foster care and its history. The thesis also elaborates on preparation of applicants for adoption.The thesis consists of two parts. The theoretic part uses various professional resources to describe the term ?adoption and foster care?. The theoretical part also depicts applicants and courses for them being organized in Prague.The practical part is aimed at applicants, their motivation to adopt child, notions about the adopted child. By the means of the questionnaire it inquires for applicants? satisfaction with courses in Prague. Sixty-three respondents took part in the questionnaire inquiry. Respondents were applicants who applied adoption or foster care in Prague. Research part was based upon the previous analysis of secondary sources.The bachelor thesis brought some interesting insights based not only on the questionnaire inquiry but also on confirmation or refutation of assumptions which were given at the beginning of the work.The biggest contribution of this thesis to the discussed problem is introducing the phenomenon of adoption and foster care to the public as well as closer view on the applicants and their satisfaction with preparation courses for adoption and foster care.
Bakalářská práce se zabývala problematikou náhradní rodinné péče z pohledu žadatelů. Cílem bakalářské práce bylo charakterizovat problematiku náhradní rodinné péče, legislativní stránku osvojení a pěstounské péče a historii náhradní rodinné péče. Dále práce přibližovala přípravy žadatelů k přijetí dítěte do rodiny.Práce byla tvořena dvěma hlavními částmi. Část teoretická, která pomocí odborných zdrojů popisovala pojem náhradní rodinné péče a její různé formy. Též charakterizovala žadatele o náhradní rodinnou péči a přípravné kurzy probíhající v Praze.Praktická část byla zaměřena na žadatele o náhradní rodinnou péči, jejich motivaci k přijetí dítěte do rodiny, představy o přijatém dítěti. Prostřednictvím dotazníků zjišťovala spokojenost žadatelů s přípravnými kurzy v Praze. Dotazníkového šetření se zúčastnilo celkem 63 respondentů, žadatelů o náhradní rodinnou péči, kteří se zúčastnili přípravných kurzů v Praze. Průzkumová část se opírala o analýzu sekundárních zdrojů, tedy výzkum, který již byl na dané téma proveden.Bakalářská práce přinesla řadu zajímavých poznatků nejen na základě vyhodnocení dotazníkového šetření, ale i na základě vyhodnocení předpokladů, které byly stanoveny na počátku práce.Za největší přínos bakalářské práce, vzhledem k řešené problematice, lze považovat, seznámení veřejnosti s aktuálním tématem náhradní rodinné péče a bližší poznání žadatelů o náhradní rodinnou péči.
Description
katedra: KSS; přílohy: 1 CD; rozsah: 77 s. (92054 znaků)
Subject(s)
adoption, foster care, applicant, courses, legislation, náhradní rodinná péče, osvojení, pěstounská péče, žadatel, přípravné kurzy, legislativa
Citation
ISSN
ISBN