Použití přírodních pracích prostředků v údržbě velmi zatěžovaných textilií

Title Alternative:Use of natural detergents in maintenance of heavily used textiles
Loading...
Thumbnail Image
Date
2011
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
Rešeršní část diplomové práce se zabývá vlivem praní na životní prostředí. Identifikuje problémy vzniklé v důsledku praní a klasifikuje jejich vliv na životní prostředí. Je definováno praní z pohledu, k jakým procesům při praní dochází a jak jsou nečistoty ulpělé na textilii odstraňovány. Praní je rovněž rozděleno podle sektoru a zařízení, ve kterém probíhá. Experimentální část srovnává běžné syntetické prostředky Persil s přírodními pracími prostředky Organic, které jsou na jednoduché bázi mýdla. Srovnání prostředků probíhalo v několika aspektech prostřednictvím několika zkoušek. Bylo zjišťováno, zda mají prostředky Persil a Organic schopnost dodávat textiliím antibakteriální ochranu a ovlivňovat výsledné pH textilie po jejím zátěžovém použití. Dále bylo zjišťováno, jakou mírou zvyšují savost textilie a s jakou intenzitou dochází k odepírání barviva a změně barevného odstínu textilie.
Search part of thesis describes influence of washing process to environment. It identify problems incurred in consequence washing process and classifies their influence to environment. Washing process was defined. This thesis describes processes which could happen in washing process and how junks are stripped from textile. Washing process is divided according to sector and arrangement, which it proceeds in. Experimental part compares current synthetic detergents Persil with natural detergents Organic. Natural detergents Organic are based on simple base of soap. Comparing was executed by means of several examinations. It was tested, whether Persil and Organic detergents have ability to supply textiles with antibacterial protection and to create a final pH of textiles after its ballast use. Further there was tested, what an influence the detergents have to a rate of textiles suction capacity increasing and how much there was textile color shade changed.
Description
katedra: KHT; rozsah: 113 (166 866 znaků)
Subject(s)
praní, prací prostředek (detergent), životní prostředí, antibakteriální, ph, vzlínavost, stálobarevnost, washing, detergent, environment, antibacterial, ph, capillarity, color stability
Citation
ISSN
ISBN