Transparentnost výběrových řízení na veřejné zakázky v České republice

Title Alternative:Transparency in Tendering for Public Procurement in the CR
Loading...
Thumbnail Image
Date
2012
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
Thesis with the title "Transparency of selection procedures for public contracts in the Czech Republic" is aimed at the definition of the most common errors on procurement, their classification according to the origin of the inner (error on the part of the contracting authority) and external (inadequate or poorly chosen legislation), recommendations for the contracting authority and an assessment of the impact of these failures on transparency. At the conclusion of the work is confirmed as the assumption that: lack of transparency causes are in most cases, errors in the procedure, the contracting authority. As in the case that the contracting authority to want proceed properly and transparently, in Czech legislation are sufficient instruments. However, no legislation can be guaranteed to all areas of the process of entering and decisive role always was, is and will be the contracting entity. The main benefit of work is a system approach to the issue of misconduct by the contracting entities procurement, the confrontation of these errors with the valid legislation and their impact on the transparency of the selection procedure.
Diplomová práce s názvem ?Transparentnost výběrových řízení na veřejné zakázky v České republice? je zaměřena na vymezení nejčastějších pochybení u veřejných zakázek, jejich zařazení dle původu vzniku na vnitřní (chyba na straně zadavatele) a vnější (nedostatečná či nevhodně zvolená legislativa), doporučení pro zadavatele a zhodnocení vlivu těchto pochybení na transparentnost. V závěru práce je potvrzen stanovený předpoklad, že: příčiny netransparentnosti jsou ve většině případů chyby v postupu zadavatele. Neboť v případě, že by zadavatel chtěl postupovat správně a transparentně, má k tomu v české legislativě dostatek nástrojů. Ovšem ani sebelepší legislativa nemůže zabezpečit všechny oblasti procesu zadávání a rozhodující roli vždy měl, má a bude mít zadavatel. Hlavním přínosem práce je systémový přístup k problematice pochybení zadavatelů veřejných zakázek, konfrontace těchto chyb s platnou legislativou a jejich vliv na transparentnost výběrového řízení.
Description
katedra: KEK; rozsah: 129 s. přílohy 18 s.
Subject(s)
bid rigging, mistakes in procurement, corruption, transparency, tenderer, office for the protection of competition, public procurement, contracting autority, bid rigging, chyby při zadávání veřejných zakázek, korupce, transparentnost, uchazeč, úřad pro ochranu hospodářské soutěže, zadávání veřejných zakázek, zadavatel
Citation
ISSN
ISBN