Inteligentní řízený zdroj napětí

Title Alternative:Intelligent Controlled Voltage Source
Loading...
Thumbnail Image
Date
2012
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
V rámci této bakalářské práce byl řešen problém inteligentní regulace teploty ohřevu vody. Byl navržen a zkonstruován přístroj na principu elektronické regulace výkonu řízený procesorem. Funkční testy prokázaly, že přístroj je schopen provozu a je plně funkční. Hlavním problémem bylo vhodné navržení regulátoru samotného. V další řadě pak vhodně ošetřit jednotlivé ochrany zařízení, které zabraňují nebo předcházejí možným škodám, případným ohrožením či nežádoucím poraněním obsluhující osoby. Tím tak předcházet těmto možným nebezpečným situacím, kterou řeší základní ochrana v podobě vhodně zvoleného ochranného krytu, základní izolace vodičů nebo složitější ochrany v podobě elektronických obvodů a součástí. Celý princip zařízení spočívá v tom, že regulátor napájíme řídicím napětím v rozsahu 0 V až 10 V a tím dostáváme na výstupu regulátoru napětí v rozmezí 0 V až 230 V. Tímto výstupním napětí je pak napájeno topné tělese, které je v měrné nádobě s vodou. S rostoucím výstupním napětí se zvyšuje teplota připojeného topného tělesa. To ohřívá vodu v měrné nádobě. Tuto regulaci zde realizuje programovatelný integrovaný obvod PIC 16F676. Toto je základní funkce regulátoru. Další elektronické bloky, které jsou k tomuto regulátoru připojeny, zajišťují ochrannou funkci a kontrolu nad tímto regulátorem. Jedná se o bloky hlídání hladiny vody, hlídání maximální teploty vody, signalizace stavů a napájení těchto bloků.
Within the scope of Bachelor work a problem of intelligent regulation of water temperature was solved. A device using the principle of power electronic regulation (controlled by means of microprocessor) was designed. Functional tests have proved that the device is working correctly. The main problem was the design of the regulator itself. Than it was necessary to design appropriate protection parts what prevent the device from damages or the personnel from wound. The basic protection parts are suitable case, wires insulation and more difficult electronic circuits. The principle of the regulator is the control voltage 0 V ? 10 V on the input driving the output voltage 0 V ? 230 V. This output voltage is connected to the heating element what is placed in the bin with the water. The higher the output voltage is the higher the temperature of the heating element (water in the bin) is. Programmable microcontroller PIC 16F676 handles the regulation. Other electronic blocks handle "protective" functions and regulator control (e.g. max. temperature control, water level control, state signalization and power supply of these blocks).
Description
katedra: RSS; přílohy: 1x CD; rozsah: 43
Subject(s)
inteligentní regulace, řídicí napětí, topné těleso, pic 16f676, ochranná funkce, regulátor, intelligent regulation, control voltage, heating element, pic 16f676, "protective" functions, regulátor
Citation
ISSN
ISBN