Systém automatického sestavování a testů pro simulátor proudění Flow123d

Title Alternative:Continuous integration system for the flow simulator Flow123d
Loading...
Thumbnail Image
Date
2011
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
Tato práce se zabývá průběžnou integrací, její teorií a základními principy proč a k čemu je tento přístup výhodou v řízení softwarových projektů. Konkrétně se zabývá spouštěním automatických překladů a sestavení simulátoru proudění Flow123d během jeho vývoje. Tato sestavení jsou dále testována a tím je kontrolována správnost dané vývojové verze. Program Flow123d slouží k výpočtům proudění tekutiny v puklinovém prostředí. Je vyvíjen ústavem NTI. Průběžná integrace je realizovaná pomocí nástroje Bitten, který běží jako plugin systému Trac. Trac je webová aplikace k řízení vývoje softwarových projektů a odhalování chyb v nich. V práci je popsán princip, funkce i nastavení nástroje Bitten. Průběžná integrace je zprovozněna na třech rozdílných strojích. Na stroji s operačním systémem Linux, na clusterovém stroji, kde se provádějí výpočty paralelně na více procesorech, konkrétně se jedná o cluster Hydra na TUL. A také na stroji s operačním systémem Windows. V práci je uveden popis zprovoznění na všech třech strojích. Protože je program Flow123d napsán pro operační systém Linux je k překladu pod operačním systémem Windows využit nástroj Cygwin, který umožňuje v prostředí Windows emulovat chování UNIXových systémů. Systém dále využívá skriptů napsaných pro příkazovou řádku Bash a také nástroje Make. Ve skriptech je řešena problematika spouštění více úloh, prezentace výsledků výpočtů testovacích úloh a jejich porovnání s referenčními, čímž se provádí testování daného sestavení. Výsledky všech sestavení a výpočtů se zároveň prezentují na web, pomocí již zmiňovaného programu Bitten. V poslední části se zmiňuje automaticky generovaná dokumentace pomocí nástroje Doxygen. Tato dokumentace je zároveň ve formě HTML prezentovaná na webové stránce.
Following work is about continuous integration, its theory and basic principles why to use it when developing software products and which advantages it has. More specifically it is about performing automatic builds of a flow simulator Flow123d during its development. Builds are being tested to check their correctness. The Flow123d is simulator Darcy flow in fractured porous media using mixed-hybrid formulation. It is being developed by NTI. Building and testing is done by Bitten utility, which is a plugin to Trac. Trac is an open source, web-based project management and bug-tracking tool. In this work there are explained Bitten principles, functions and installation. Builds and testing is done on three different systems, on a Linux based system, as well as on computer cluster where computation is running in parallel on more processors. More specific this is done on cluster Hydra, which is administrated by NTI department on TUL. Builds and tests are also done on Windows based system. In this work is described how it is done. The Flow123d is written for Linux based system, so building on Windows is done by Cygwin utility, which emulates Linux like environment on Windows. Performing builds and tests itself is done by system of scripts, written for Bash and also by using the Make utility. Scripts are solving problems about running more computations at once, presenting tests results and comparing it with referential results, which is a way how to test the build. Results are being presented on web by Bitten utility. In the last part I mention automatically generated documentation, it?s done by Doxygen. This documentation is automatically presented on website.
Description
katedra: NTI; přílohy: 1x CD; rozsah: 37 s.
Subject(s)
průběžná integrace, automatické testy, vývoj software, překlad programů, verzování softwaru, continuous integration, automatic tests, software development, compiling projects, software versioning
Citation
ISSN
ISBN