Metoda Monte Carlo a její aplikace v problematice oceňování technologií

Title Alternative:The Monte Carlo Method and Its Application within the Valuation of Technology
Loading...
Thumbnail Image
Date
2011
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
Jedním z cílů mé diplomové práce bylo provést pojednání o možnostech jednotlivých metod a způsobů oceňování technologií s využitím metody Monte Carlo. Na základě těchto skutečností byl vytvořen software pro oceňování technologií pro biologické čistění odpadních vod. Aplikace byla naprogramována v jazyku Matlab a to včetně jeho grafického rozhraní. Uvedený software umožňuje grafické zobrazení výsledků pomocí několika typů grafů (distribuční funkce, histogram, krabicový graf). Software také umožňuje uložení či načtení hodnot oceňovaných technologií. Pomocí výše uvedeného softwaru bylo provedeno ocenění dvou vybraných technologií pro biologické čistění odpadních vod. Jedná se o technologie s nanovlákenným nosičem a technologie Anoxkaldnes. Na základě získaných vstupních údajů byla provedena analýza pro obě zmíněné technologie. V textu je také možné nalézt doporučení pro praktické použití metody Monte Carlo při oceňování technologií. Tato práce přispěla k vytvoření dvou příspěvků na mezinárodní vědecké konferenci a dále k napsání článku do mezinárodního odborného časopisu.
One of objects of the thesis was to conduct case study on a potential of various methods and ways of valuation of technologies using the Monte Carlo method. Based on these facts, software was created to valuate technologies for biological wastewater treatment. The application was programmed in Matlab, including its graphical interface. The software provides a graphical display of results using several types of graphs (the distribution, histogram, box plot). Data from the software can be stored on storage media and later imported for processing. By the means of the software a valuation of two selected waste water treatment technologies was made, namely, technology with nanofibrous carriers and AnoxKaldnes. Based on input data an analysis of both technologies was performed. Some recommendations for practical application of the Monte Carlo method for technology classification are mentioned within the work. The results of presented work were published at two international conferences as a paper contribution and published as a paper in one international journal.
Description
katedra: NTI; přílohy: 1 CD ROM; rozsah: 73 s.
Subject(s)
metoda monte carlo, oceňování technologií, čistá současná hodnota, distribuční funkce, primární generátor, matlab, monte carlo method, the valuation of technologies, net present value, the distribution, the prime generator, matlab
Citation
ISSN
ISBN