Bezdrátový přenos signálu v reálné aplikaci na letadle

Title Alternative:Wireless Communication for Real Application on Airplane
Date
2011
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
V úvodu bakalářská práce pojednává o možných řešeních bezdrátové komunikace pro výzkumné a průmyslové použití. Hodnotí také jejich možnou aplikaci pro prostředí laboratorní úlohy ?Letadlo? v učebně TK4. V následující části práce jsou nabízena možná řešení modulu pro bezdrátové odměřování. Dále je v samostatné kapitole popsán vývoj a funkce konkrétního řešení odměřování pro rotující část úlohy. Zde se zabývá jeho důležitými konstrukčními prvky, jimiž jsou mikrokontroler, komunikační modul a snímače zrychlení. Tento modul pracuje jako převodník naměřených hodnot ze snímačů na data pro bezdrátovou komunikaci. Vysvětlena je též konstrukce a účel vyhodnocujícího zapojení na principu stejného řídícího a komunikačního obvodu a dále digitálně-analogového převodníku a operačního zesilovače. Ve svém principu převodník signálu ze snímačů provádí úpravu dat z bezdrátové komunikace na tvar zpracovatelný digitálně-analogovými převodníky. Problémy vzniklé při konstrukci a dokončení modulů pro odměřování jsou zde popsány i s řešeními. Vysvětlen je i postup zabudovávání hotového odměřování do úlohy. V další kapitole práce je popsán program použitý pro řízení mikrokontrolerů a je zde diskutováno i jeho možné vylepšení. Dále jsou zde uvedeny výsledky měření na hotové úloze s nastíněním možného pokračování v tomto tématu. Také jsou zde uvedeny další aplikace, do kterých může být zapojení nasazeno. V obsahu příloh je také úplná dokumentace pro výrobu modulů, kompletní výpisy zdrojových kódů s anglickými popiskami a grafy z naměřených dat.
At the beginning bachelor thesis deals with possible solutions for wireless communications for research and industrial applications. It also assesses their potential application for laboratory instrument called "Airplane" in the TK4 classroom. In the following part of this bachelor thesis are offered possible solutions for wireless measuring module. Then a separate chapter describes the development and function of a specific solution for measuring on the rotating part of the laboratory instrument. This part also deals with its major structural elements, which are the microcontroller, a communication module and inertial sensors. This module works as a converter reading values from the sensors and converting them to the data for wireless communication. In the next part of report is explained the structure and purpose of analyzing converter involving the same principle of control and communication circuits and explain function of digital-to-analog converters and operational amplifiers. Operational principle is based on data modification that comes from wireless communications to the shape that digital-to-analog converters are processing. Problems arising from the construction and completion of measuring modules are described here with their solutions. There is also explanation of procedures performed to install modules to the laboratory instrument. The next chapter describes the program used for the control of microcontrollers and also features the potential improvements. Next in Bachelor thesis are the results of measurements on laboratory instrument and some of a possible continuation of this topic. Also listed are other applications in which can be wireless module deployed. The content of the annex is also complete documentation for the production of modules, complete source code listings with English labels and the diagrams of measured data.
Description
katedra: RSS; přílohy: 1 CD; rozsah: 69 s. (79 000 znaků)
Subject(s)
airplane, pic24f04ka201, bluetooth, admeasure, wireless communication, letadlo, pic24f04ka201, bluetooth, odměřování, bezdrátová komunikace
Citation
ISSN
ISBN