Politické procesy 50. let - kauza Jaroslav Čermák

Title Alternative:Political trials the in the 1950s - the case of Jaroslav Čermák
Loading...
Thumbnail Image
Date
2011
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
The presented diploma thesis deals with one of the political trials in Czechoslovakia of 1950s. The case of Jaroslav Čermák is analyzed in detail. Jaroslav Čermák had served in the French Foreign Legion, for which he was convicted of treason and sentenced to eighteen years of imprisonment. In addition to the trial reconstruction and analysis there were also outlined the most important milestones of Jaroslav Čermák's life and his subsequent fate under the communist regime. Further, the thesis tries to imply the issue of foreign legionaries in Czechoslovakia.
Předložená diplomová práce se zabývá jedním z politických procesů 50. let 20. století v Československu. Detailně je zde rozebrán případ legionáře Jaroslava Čermáka, který byl v roce 1954 za službu ve francouzské cizinecké legii odsouzen k osmnácti letům odnětí svobody za velezradu. Vedle rekonstrukce a analýzy procesu jsou nastíněny i životní milníky Jaroslava Čermáka a jeho další osud v komunistickém režimu.Naznačena je i problematika cizineckých legionářů v Československu.
Description
katedra: KHI; přílohy: 1 CD ROM; rozsah: 132 s. (247 758 znaků)
Subject(s)
political trials, persecution, communism, czechoslovakia in the 1950s, french foreign legion, indochina, political prisoners, emmigration, jaroslav čermák, politické soudní procesy, perzekuce, komunismus, československo v 50. letech, francouzská cizinecká legie, indočína, političtí vězni, emigrace, jaroslav čermák
Citation
ISSN
ISBN