Fenomén Stalin: politicko-sociální rozbor

Title Alternative:Phoenix Stalin: Political-social Analysis
Loading...
Thumbnail Image
Date
2011
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
This Bachelor Thesis looks at Vissarionovič Joseph Stalin as a phenomenonin world history. The aim of the work is to bring socio-political analysis based oncomparison of already existing written sources. To be more specific, on the basis ofCVs from the author Edvard Radzinsky, Alan Bullock, Walter Kerr, Václav Veber,Marcou Lilly and Robert C. Tucker. Due to different interpretation of the life stages acomparison of the individual authors is carried out and the differentiations oragreements between the authors is pointed.The Bachelor Thesis is divided into three main parts. The first part mentionsthe reason for the choice of diploma's subject and introduces the reader into itscontent. Furthermore, the main part - chronologically arranged chapters about the lifedevelopment of Vissarionovič Joseph Stalin from the perspective of authors. Theresult of this part leads to a comprehensive biography of J.V. Stalin. Last but not leasta confrontation of my own results and the authors? opinions is made in the last part.
Bakalářská práce rozebírá Josefa Vissarionoviče Stalina jako fenoménsvětových dějin. Cílem práce je snaha podat sociálně-politický rozbor Stalina nazákladě komparace již napsaných zdrojů. A to konkrétně na základě životopisů odautorů Edvarda Radzinského, Alana Bullocka, Waltera Kerra, Václava Vebera, LillyMarcouové a Roberta C. Tuckera. Vzhledem k různé interpretaci jednotlivýchživotních etap provádím v bakalářské práci komparaci jednotlivých autorů aupozorňuji v závěru na rozdílnosti, či shody mezi jednotlivými autory.Bakalářská práce je rozdělena na tři hlavní části a to na úvod, kterýpojednává o důvodu volby tématu mé bakalářské práce a uvádí čtenáře do jejíhoobsahu. Dále pak na hlavní část - chronologicky řazené kapitoly o vývoji životaJosefa Vissarionoviče Stalina z pohledu autorů píšících o něm. Vzniká tak zevrubnýživotopis J. V. Stalina. Poslední částí je závěr, kde konfrontuji názory a závěryjednotlivých autorů s mým osobním pohledem na J. V. Stalina.
Description
katedra: KFL; přílohy: CD; rozsah: 64 s.
Subject(s)
j. v. stalin, comparison, cv, confrontation, socialism, power, j. v. stalin, komparace, životopis, konfrontace, interpretace, socializmus, moc
Citation
ISSN
ISBN