Asimilace imigrantů z východních zemí v ČR

Title Alternative:The Assimilation of Eastern Immigrants in the Czech Republic
Loading...
Thumbnail Image
Date
2011
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
The Diploma Thesis describes and analyses a current stage of the Ukrainian minority assimilation in the Czech Republic on the basis of sources, results of questionnaires and statistical data. A piece of work concentrates on success in integration of these eastern immigrants in the context of cultural values retention and the compatibility with major Czech culture. Attention is also paid to differences between the Czech and Ukrainian way of living. Next, it focuses on political and economical progress in Ukraine since 1993. Furthermore, the conception of Ukrainians´ status development in the Czech Republic in relation to historical events is mentioned. The thesis gives account of present matters that influence Ukrainian society.
Diplomová práce na základě dostupných pramenů, výsledků z dotazníkového šetření a statistických dat popisuje a analyzuje současný stav asimilace ukrajinské minority v České republice. Zejména je práce zaměřena na úspěšnost začlenění přistěhovalců z této východní země s ohledem na udržení vlastních kulturních zvyklostí a jejich kompatibilitu s majoritní kulturou České republiky. Pozornost je zaměřena na odlišnosti ve způsobu života u nás a na Ukrajině. Středem zájmu je také vývoj politické a ekonomické situace Ukrajiny od roku 1993. Dále je v práci naznačen vývoj postavení ukrajinské populace v České republice v historickém kontextu. Vykresleny jsou aktuální události, které hýbou ukrajinskou společností.
Description
katedra: KFL; rozsah: 88 s. (162 735 znaků)
Subject(s)
assimilation, ukrainians, minority, migration, multiculturalism, values, traditions, asimilace, ukrajinci, menšina, migrace, multikulturalismus, hodnoty, tradice
Citation
ISSN
ISBN