Kopřiva dvoudomá jako zdroj textilních vláken

Title Alternative:Urtica Dioica L. as a source of textile fibres
Loading...
Thumbnail Image
Date
2008
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
Kopřiva dvoudomá (Urtica Dioica L.), známá jako běžný plevel, je schopná poskytovat kvalitní vlákna podobná bavlně. Struktura kopřivy se ale blíží spíše vláknům lýkovým a s tím souvisí i způsob jejich zpracování. Hlavním cílem této práce bylo ověřit možnosti získávání vláken kopřiv technologickými postupy používanými pro len. Podstatou teoretické části je uvedení do problematiky přadných rostlin - lnu, konopí a kopřivy a představení jejich možného využití především jako vlákenného zdroje. Experimentální část práce je zaměřena na technologii získání kopřivového vlákna. Součástí experimentální práce je provedení základní předúpravy na získaných vláknech za použití alkálií a průmyslových enzymů. Jedním z cílů této práce je prezentovat přednosti tuzemských lýkových vláken se zvláštní pozorností zaměřenou na vlákno kopřivové. Kopřiva je zdroj vláken pro textilní i technické využití s obrovským ekologickým potenciálem.
Urtica Dioica L., known as an usual weed, is able to provide quality fibres similar to cotton fibres. The nettle plant has the structure of bast fibres and it relates with its processing. The prime aim of this work is vertification of processing possibilities for nettle fibre and their comparsion with flax - processing technologies. The subject matter of experimental part is introduction into the problems of fibre plants - flax, hemp and nettle and presentation their potential use as a source of fibre. Experimental part of this work is concentrated on early processing and fibre production. This part includes the realization of basic pretreatment on acquired fibres with using alkaline agents and industrial enzymes. This work should demonstrate preferences of domestic bast fibres with especial focus on nettle fibre. Urtica Dioica L. is a source of fibers for textile and technical use with huge ecological potential.
Description
katedra: KTC; přílohy: 1 CD, 1 vzorník s vlákny; rozsah: 80 s.
Subject(s)
kopřivové vlákno, len, konopí, rosení, průmyslové enzymy, předúprava, nettle fibre, flax, hemp, retting, industrial enzymes, pretreatment
Citation
ISSN
ISBN