Laická první pomoc v denním životě

Abstract
První pomoc je pojem, kterým vyjadřujeme soubor úkonů vedoucích k záchraně lidského života. Od první vteřiny, kdy se stane nehoda, až po příjezd zdravotnické záchranné služby. Do té doby potřebujeme znát alespoň základní postupy laické první pomoci. Při úrazu se nejčastěji jedná o zastavení krvácení nebo fixaci zlomené či pohmožděné končetiny. Zatímco neúrazové stavy, jako náhle vzniklá porucha hybnosti a řeči nebo náhle vzniklé stavy při cukrovce, musíme rozeznat ještě před tím, než dojde ke ztrátě vědomí a následné zástavě oběhu. Kardiopulmonální resuscitace, nepřímá srdeční masáž nebo také nepřímá srdeční masáž znamenají jedno a to samé. Snahu o záchranu lidského života tím, že budeme stlačovat hrudním a nahradíme alespoň částečně srdce jako pumpu našeho organismu, čímž zvýšíme šanci poraněného o návrat do plnohodnotného života.
First aid is a term used to express a set of actions lead to savinf a human life. From the first second when an accident happend until the paramedics arrives. Until then, we need to know the basic procedures of first aid. The most often injuries are bleeding or fixation of broken or bruised limb. However non-traumatic conditions, such as sudden movement and speech disorders or diabetic conditions, must be recognized before unconsciousness and circulatory arrest. Cardiopulmonary resuscitation, indirect cardiac massage or basic life support mean the same thing, an effort to save human life by compressing the chest and replacing at least the heart as a pump of our body, these increasing the chance of saving human life.
Description
Subject(s)
první pomoc, kardiopulmonální resuscitace, popáleniny, krvácení, šok, neúrazové stavy, first aid, cardiopulmonary resuscitation, burns, bleeding, nonaccidental conditions
Citation
ISSN
ISBN