Dodržování zásad asepse při převazu chronické rány

Abstract
Kvalifikační práce se zabývá ošetřovatelskou péčí o pacienty s chronickými ranami a dodržováním zásad asepse při jejich převazech. Záměrem bylo zhodnotit nejen teoretické znalosti všeobecných sester, ale také jejich zvyklosti v péčio chronickou ránu, zmapovat činnosti spojené s přípravou, vlastním převazema následnými navazujícími činnostmi, a to vše s ohledem na dodržování zásad asepse při jednotlivých krocích. Dodržování těchto zásad je důležité z důvodu prevence vzniku zbytečných komplikací, které ovlivňují nejen zdraví pacienta, ale i délku jeho hospitalizace. Výstupem z kvalifikační práce je návrh ošetřovatelského standardu pro aseptický převaz chronických ran.
Qualification work looks at nursing care for patients with chronic wounds and adherence to the principles of asepsis in their dressing. The idea was to evaluate not only the theoretical knowledge of nurses, but also their habits in the care of chronic wounds, to map out activities related to preparation, bandaging of wounds and subsequent activities, all with respect to adherence to the principles of asepsis in individual steps. Adherence to these principles is important to prevent unnecessary complications, that affect not only a patient's health, but also the length of their hospitalization. Result of the qualification thesis is the concept of a nursing standard for the aseptic dressing of chronic wounds.
Description
Subject(s)
chronické rány, nehojící se rány, asepse, zásady asepse, vědomosti všeobecných sester, převaz rány, chronic wounds, non-healing wounds, asepsis, asepsis principles, knowledge of nurses, dressing of wound
Citation
ISSN
ISBN