Specifika ošetřovatelské péče o pacienta s hemoragickým šokem

Abstract
Hemoragický šok je život ohrožující stav rozvíjející se jako následek masivní krevní ztráty přesahující fyziologické kompenzační mechanismy organismu. Masivní krvácení je krvácení velkého rozsahu vedoucí k rozvoji hypovolemického šoku, tedy stavu s hypoperfuzí tkání. Progrese stavu znamená rozvoj letální triády. Systémová hypoxie působí funkční a později morfologické změny orgánů a vede ke smrti organismu. Pro účinné vedení terapie je nutné zpomalení až zastavení rozvoje šoku vhodnými úkony v rámci přednemocniční i nemocniční péče. Systém terapie se opírá o poznatky založené na důkazech zpracované v postupech známých jako Damage Control Resuscitation a Damage Control Surgery.
Hemorrhagic shock is a life-threatening condition developing as a result of massive blood loss beyond the physiological compensation mechanisms of the body. Massive bleeding is a large-scale bleeding leading to the development of hypovolemic shock, a condition with tissue hypoperfusion. Progression of the condition means the development of the lethal triad. Systemic hypoxia causes functional and later morphological changes in organs and leads to death. For effective management of therapy, it is necessary to slow down or stop the development of shock by appropriate operations within the pre-hospital and hospital care. The therapy system relies on evidence-based knowledge developed in procedures known as Damage Control Resuscitation and Damage Control Surgery.
Description
Subject(s)
zdravotnický záchranář, šok, krev, krvácení, resuscitace, přednemocniční péče, paramedic, shock, blood, bleeding, resuscitation, prehospital care
Citation
ISSN
ISBN