Design konferenčního stolku z ohýbaného dřeva pomocí napařování

Loading...
Thumbnail Image
Date
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Bakalářská práce se zaměřuje na výrobu nábytku pomocí metody formování a ohýbání dřeva založené na napařování. I když je tato metoda známá po řadu let, v dnešní době se využívá jen zřídka. Jedním z důvodů je fakt, že mezi nejpoužívanější materiály pro výrobu nábytku jsou dřevotřískové desky Lamino. To především pro nízkou cenu zmíněného materiálu, cenový rozdíl mezi dřevotřískovým materiálem a masivním dřevem je totiž veliký. Dalším aspektem je obnovitelnost materiálu - dřevo je přírodní materiál, jehož závěrečná likvidace je šetrná k životnímu prostředí. Na rozdíl od dřevotřískového materiálu, který obsahuje močovino-formaldehydové lepidlo uvolňující zdraví škodlivou látku. V praktické části práce je na základě uvedené metody vytvořen a realizován designový návrh konferenčního stolku. Na tomto projektu je demonstrován fakt, že lze vyrobit produkt z masivního dřeva, který nebude finančně nákladný, ale zároveň bude splňovat současné požadavky designu a funkčnosti.
The bachelor thesis focuses on furniture production using the method of forming and bending wood based on steaming. Although this method has been known for many years, it is rarely used these days. One of the reasons for this is the fact that Lamino chipboard is one of the most widely used materials for furniture production. This is mainly due to the low price of the mentioned material, because the price difference between the chipboard and solid wood is huge. Another aspect is the material's renewability - wood is a natural material whose final disposal is environmentally friendly. In the contrary a chipboard contains urea-formaldehyde adhesive releasing harmful substances. Based on the mentioned method is created and realized design proposal of the coffee table in the practical part of the thesis. This project demonstratesthe fact that it is possible to produce a solid wood product that is not expensive and at the same time meets current design and functionality requirements.
Description
Subject(s)
metoda formování, metoda ohýbání, dřevo, dřevotříska, lamino, design, nábytek, formation method, bending method, wood, chipboard, lamino, design, furniture
Citation
ISSN
ISBN