Režimová opatření u pacienta s glaukomem

Abstract
Glaukom (zelený zákal) je onemocnění zkoumané v rámci oboru oftalmologie. Nedá se sice úplně vyléčit, ale pravidelnými návštěvami u očního lékaře je možné zamezit rozšiřování glaukomu, který při neléčeném průběhu končí až oslepnutím. Glaukom je doprovázen zvýšeným nitroočním tlakem, později může dojít až k poškození zrakových funkcí a k nevratným změnám zorného pole.Cílem mé práce je zjistit úroveň znalostí studentů o onemocnění glaukomem a o režimových opatřeních u pacienta s glaukomem. V teoretické části se věnuji epidemiologii, vyšetřovacím metodám, rizikovým faktorům, terapii, komplikacím při onemocnění a prevenci glaukomu. Dále se zaměřuji na režimová opatření u pacientů s glaukomem. Ve výzkumné části práce se zabývám analýzou dat získaných z dotazníkového šetření u studentů oboru všeobecná sestra.
Glaucoma is a disease of ophthalmology. It cannot be fully cured, but thanks to regular visits at an ophthalmologist it can be prevented the spread of glaucoma, which in the untreated procedure ends to blindness. Glaucoma is attended increased intraocular pressure, and it may later results in visual impairment and irreversible changes in the field of view. The aim of this work is to find out the students knowledge of glaucoma and regimens in patients with glaucoma.In the theoretical part I deal with epidemiology, investigation methods, risk factors, therapy, disease complications and prevention of glaucoma. Further, I focuse on regimens in patients with glaucoma. In the research part of the thesis I deal with the analysis of data obtained from the questionnaire survey of students of general nurse.
Description
Subject(s)
glaukom, pacient, prevence, nitrooční tlak, režimová opatření, glaukomový záchvat, glaucoma, patient, prevention, intraocular pressure, mode measures, glaucoma attack
Citation
ISSN
ISBN