Daň z přidané hodnoty v kontextu intrakomunitárního plnění firmy

Abstract
Diplomová práce se zabývá problematikou daně z přidané hodnoty v kontextu intrakomunitárního plnění firmy, která prodává zboží v Evropské unii. Hlavním cílem diplomové práce je deskripce principů a legislativy daně z přidané hodnoty v Evropské unii a v České republice. První část diplomové práce analyzuje důvody existence společného systému a harmonizaci daně z přidané hodnoty v rámci Evropské unie. Praktická část diplomové práce je věnována problematice intrakomunitárního plnění a náležitostem českého a italského DPH. Dalším cílem je interpretovat a vyhodnotit dopad daně z přidané hodnoty na podnikatelský subjekt v průběhu jeho aktivní ekonomické činnosti za kalendářní rok 2018. Mimo jiné práce zaznamenává přehled nákladů, které byly vynaloženy na zpracování registrace a přiznání k DPH pro podnikatelský subjekt daňovou kanceláří za rok 2018.
The diploma thesis is aimed at the issue of value added tax in the context of intracommunity delivery of the firm that sells goods in the European Union. The main aim of the diploma thesis is the description of the principles and legislation of value added tax in the European Union and in the Czech Republic. At first, there are described principles of harmonization of VAT beyond the European Union. The practical part of the thesis is focused on the issue of intracommunity delivery and the requirements of the Czech and Italian VAT. Furthermore, the next aim is to interpret and evaluate the impact of the value added tax on a business entity during its economic activity in 2018. Among all these parts, the report records the costs incurred to the process of the registration and VAT reports for the business entity charged by the tax office for the year 2018.
Description
Subject(s)
Daň z přidané hodnoty, harmonizace daně z přidané hodnoty, zdanitelné plnění, plátce daně, daňová povinnost, intrakomunitární plnění, pořízení zboží, dodání zboží, Value added tax, harmonization VAT, taxable supply, taxpayer, tax liability, intracommunity delivery, delivery of goods, supply of goods
Citation
ISSN
ISBN