Život s chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN)

Abstract
Chronická obstrukční plicní nemoc je v dnešní době velmi časté onemocnění postihující dolní cesty dýchací, periferní průdušky, plicní parenchym a plicní cévy, projevující se dušností, kašlem a expektorací. Nejčastěji vzniká jako důsledek dlouhodobého kouření tabáku. Vývoj tohoto onemocnění je velmi pomalý a zdánlivě nenápadný. Značně zhoršuje kvalitu života a snižuje toleranci fyzické námahy, proto je důležité dodržovat správné léčebné postupy. Práce je rozdělena do dvou částí. V teoretické části je popsána CHOPN jako nemoc, která má svou definici, klasifikaci, etiologii, rizikové faktory, klinický obraz, diagnostiku a léčbu. Výzkumná část je zpracována na základě rozhovorů s nemocnými trpícími CHOPN a zaměřena oblasti, ve kterých je nemoc omezuje nejvíce: zaměstnání, zájmové a volnočasové aktivity a finance.
Chronic obstructive pulmonary disease is a very common disease nowadays, affecting the lower respiratory tract, peripheral bronchi, lung parenchyma and pulmonary arteries, manifesting dyspnea, coughing and expectoration. It most often occurs as a result of long-term tobacco smoking. The progression of this disease is very slow and seemingly unobtrusive. It greatly worsens the quality of life and reduces the tolerance of physical effort, therefore it is important to follow the correct healing procedures. The bachelor thesis is divided into two parts. The theoretical part describes the COPD as a disease with its definition, classification, etiology, risk factors, clinical picture, diagnosis and treatment. The research section is based on interviews with patients with COPD and focus areas where disease is most restrictive: employment, interest and leisure and finance.
Description
Subject(s)
chronická obstrukční plicní nemoc, dušnost, kouření, exacerbace, chronic obstructive pulmonary disease, dyspnea, smoking, exacerbation
Citation
ISSN
ISBN