Vliv teplotních režimů formy na jakost vysokotlakých odlitků

Title Alternative:Influence of temperature conditions in a mould on quality of high - pressure casts
Loading...
Thumbnail Image
Date
2011
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
The thesis deals new knowledge about influences between temperature conditions of a high-pressure casting cycle on internal quality and dimensional precision of the cast made from aluminium alloy AlSl9Cu3(Fe). Theoretical part analyses thermal and physical rules for high-pressure casting and pays special attention to its influences on the dimensional precision of the cast. The experimantal part focuses on influences effected by temperature conditions on the internal quality and dimensional precision of the cast using MAGMASOFT calculs and experiments carred out during a normal work in a foundry.
Disertační práce se zaměřuje na získání nových poznatků v oblasti vlivu teplotních podmínek vysokotlakého licího cyklu na vnitřní jakost a rozměrovou přesnost konkrétního vysokotlakého odlitku ze slévárenské slitiny hliníku AlS9Cu3 (Fe). Teoretická část práce se zabývá rozborem tepelně-fyzikálních zákonitostí technologie vysokotlakého lití a podrobným rozborem vlivů působících na rozměrovou stabilitu vysokotlakého odlitku. Experimentální část je zaměřena na sledování vlivů teplotních podmínek na vnitřní jakost a rozměrovou přesnost konkrétního vysokotlakého odlitku pomocí simulačních výpočtů MAGMASOFT a experimentů v reálním provozu slévárny.
Description
katedra: KSP; rozsah: 123
Subject(s)
high-pression die casting, internal quality of a cast dimensional precision of a cast, temperature conditions in a mould, vysokotlaké lití, vnitřní jakost odlitku, rozměrová přesnost odlitku, teplotní režim formy
Citation
ISSN
ISBN
Collections