Výzkum závislosti tribologického chování pryže na jejich viskoelastických vlastnostech

Title Alternative:Research based tribologického behavior of rubber on its viscoelastic properties
Loading...
Thumbnail Image
Date
2010
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
The topic of the thesis is to research friction and viscoelastic properties of rubber.The measurement of the response of rubber samples for dynamic loading at different amplitudes and frequencies are determined by a complex dynamic modulus and loss angle of rubber using dynamic mechanical analysis. Coefficient of friction is determined using the "ball on disc", when the ball is pushed by the force of ruberr disc rotate with appropriate speed and is measured tangential force. Examined the new samples and samples from rubber components which have passed the operating conditions. The results of measurement is determined a correlation between viscoelastic and tribological properties under given conditions.
Tématem diplomové práce je výzkum třecích a viskoelastických vlastností pryží. Z měření odezvy pryžových vzorků na dynamickém zatěžování při různých amplitudách a frekvencích je určen dynamický komplexní modul pryží a ztrátový úhel pomocí dynamické mechanické analýzy. Koeficient tření je určován metodou {\clq}qball on disc``, kdy kulička je přitlačována danou silou k pryžovému kotoučku otáčejícímu se příslušnou rychlostí a je měřena tečná síla. Zkoumány jsou nové vzorky i vzorky z pryžových součástí, které prošly provozními podmínkami. Z výsledků měření je stanovena korelace mezi viskoelastickými a tribologickými vlastnostmi za daných podmínek.
Description
katedra: KMP;
Subject(s)
tribology, rubber segments, dma, tribometr, coefficient of friction, viscoelastic properties, tribologie, pryžové segmenty, dma, tribometr, koeficient tření, viskoelastické vlastnosti
Citation
ISSN
ISBN
Collections