Sportovní příprava závodního skialpinisty

Abstract
Hlavním cílem práce je analýza přípravy elitního skialpinisty a stanovení doporučení pro zefektivnění tréninkového procesu výkonnostního skialpinisty.Práce se věnuje specifikům techniky závodního skialpinismu s ohledem na rozdílné potřeby a vybavení oproti tradičnímu pojetí a analýze sportovní přípravy vybraných elitních závodních skialpinistů. Podstatnou částí práce je anketní šetření mezi závodními skialpinisty z ČR. Počet respondentů je 51. Výsledky poukazují na rozdílné přístupy k přípravě mezi amatérskými a elitními závodníky. Výstupem práce jsou stanovená doporučení pro zefektivnění celkové přípravy.
The main goal of the thesis is an analysis of elite ski mountaineer's preparation and a setting of recommendations for more effective training process of elite ski mountaineers. This study focuses on specific terminology of competitive ski mountaineering's technique considering different needs and equipments compared to traditional ski mountaineering. The study also analyzes training preparation of selected elite ski mountaineers. Important practical part of this study is a research questionnaire of ski mountaineering's competitors from Czech Republic. There was 51 respondents total. The results of this study show different approaches to training preparation between elite and amateur competitors. The output of this study is a set of recommendations for more effective overall training preparation.
Description
Subject(s)
závodní skialpinismus, trénink, technika, anketní šetření, race ski mountaineering, training, technique, research questionnaire
Citation
ISSN
ISBN