Änderungen in der Aktivität der Polyphenole aus den Rebepresslingen nach der Interaktion mit UV Strahlung

Title Alternative:Změny v antioxidační aktivitě polyfenolů z révových výlisků po interakci s UV zářením
Loading...
Thumbnail Image
Date
2015
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická univerzita v Liberci, Česká republika
Abstract
Cílem práce bylo zjistit změny v obsahu polyfenolů a v jejich antioxidační aktivitě po interakci s UV zářením. Jako zdroj polyfenolů byl použit vodní extrakt z výlisků z modré révy. Vzhledem k odlišnostem barevných monomerních antokyanů a polymerních kondenzovaných taninů byly testovány extrakty ze slupek a semínek odděleně. Bylo prokázáno, že i přes světelnou nestabilitu barevných antokyanů zůstal i po 24 hodinách působení UV záření v těchto roztocích zachován vysoký obsah celkových polyfenolů i vysoká schopnost zhášet volné radikály.
Celem pracy było określenie zmian w zawartości polifenoli i ich aktywności antyoksydacyjnej po interakcji z promieniowaniem UV. Jako źródło polifenoli użyto wodnego ekstraktu z wytłoków niebieskich winogron. Ze względu na różnice kolorowych antocyjanów monomerycznych i skondensowanych tanin polimerowych ekstrakty ze skórek i nasion badano oddzielnie. Stwierdzono, że pomimo niestabilności kolorowych antocyjanów w tych roztworach, również po 24 godzinach ekspozycji na promieniowanie UV zachowała się duża całkowita zawartość polifenoli i wysoka zdolność do eliminowania wolnych rodników.
The aim of the study was to determine changes in the content of polyphenols and their antioxidant activity after interaction with UV radiation. An aqueous extract of grape pomace was used as a source of the tested polyphenols. Due to the differences between coloured monomeric anthocyanins and polymeric condensed tannins extracts from the skins and seeds were tested separately. It was shown that despite the light instability of coloured anthocyanins, a high content of total polyphenols remained in these solutions, and also their ability to destroy free radicals remained high even after 24 hours of their exposure to UV radiation.
Ziel der Arbeit ist die Ermittlung der Veränderungen von Polyphenolen und deren Aktivität als Antioxydantien nach der Interaktion mit UV Strahlung. Als Quelle der Polyphenole wurde der Wasserextrakt aus den Presslingen der Blaurebe benutzt. Im Hinblick auf die Unterschiede der farbigen Monomerantokyane und der polymeren kondensierten Tannine wurden die Extrakte aus den Schalen und den Kernen getrennt getestet. Es wurde nachgewiesen, dass trotz der Lichtinstabilität der farbigen Antokyane in den Wasserextrakten ein hoher Gehalt an Gesamtpolyphenolen auch nach 24 Stunden Einfluss der UV Strahlung und auch ihre Fähigkeit, freie Radikale zu neutralisieren, erhalten blieben.
Description
Subject(s)
Citation
ISSN
1803-9782
ISBN