Kalkulace nákladů ve firmě Termizo, a.s.

Title Alternative:The cost calculation in the company Termizo, Inc.
Loading...
Thumbnail Image
Date
2006
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
The object of this diploma thesis is the cost calculation. The aim is to make a look at whole problems of the cost calculation from another site and to make a project on basic steps during the processional cost operating. My thesis is divided into six chapters. The chosen topic is introduced in the introduction chapter. I follow up with definitions, the basic access to the cost classification, the various types of the cost calculation and above all with the method ABC (Activity Based Costing). The practical part is devoted to the concrete firm. I analyze the method of the cost calculation that is currently used in the company and I create a map of the production process that is necessary for the processional cost operating. The last part of the work shows the partial conclusions concerning the advantages and disadvantages of the method of the cost calculation that is currently used in the company. There are my proposals of changes in the cost operating. Then I summarize the advantages and disadvantages of the processional cost operating and I propose the basic direction of the environmental policy.
Předmětem této diplomové práce je kalkulace nákladů. Cílem je podívat se na celou problematiku kalkulací z jiného pohledu a provést studii základních kroků při procesním řízení nákladů. Má práce je rozdělena do šesti kapitol. Úvodní kapitolou představuji zvolené téma. V další kapitole navazuji teorií, kde se věnuji definicím, základním přístupům k členění nákladů, různým typům kalkulací a především metodě ABC. V praktické části se zabývám konkrétní společností, analyzuji zvolenou kalkulační metodu a vytvářím mapu výrobního procesu, která je nezbytným podkladem pro procesní řízení nákladů. V závěrečné části jsem stanovila na základě získaných informací a vyhodnocení z předchozích kapitol dílčí závěry, ve kterých hodnotím výhody a nevýhody používané kalkulační metody, navrhuji přechod k procesnímu řízení nákladů a celkově pak shrnuji, na co by se společnost měla do budoucna zaměřit nejen z hlediska změny přístupu k nákladům, ale i z hlediska environmentální politiky.
Description
katedra: KPE; přílohy: 1 CD ROM; rozsah: 83 s., 1 s. obr. příloh.
Subject(s)
activity based costing, cost allocation, available capacity, energetic waste utilization, environmental aspects, calculation, costing, cost calculation, unit of calculation, cost unit, model of calculation, costing model, capital, method of calculation, costing method, cost, process, processional cost operating, product, termizo inc, resources, abc, alokace nákladů, disponibilní kapacita, energetické využití odpadu, environmentální aspekty, kalkulace, kalkulace nákladů, kalkulační jednice, kalkulační vzorec, kapitál, metoda kalkulace, náklad, proces, procesní řízení nákladů, produkt, termizo a.s, zdroj
Citation
ISSN
ISBN