Průzkum komunikačních dovedností u učitele

Title Alternative:Exploration of communication skills for teachers
Loading...
Thumbnail Image
Date
2010
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
As the objective of this thesis I have provided a survey of communication skillsof teachers. I tried to analyze their communication and social skills while from theperspective of students. The thesis was divided into two parts - theoretical and practical.The theoretical part deals with communications, educational and communication skillsof teachers. In the practical part, I tried to evaluate the communication and social skillsof teachers from the perspective of students. To achieve the goals I have chosen thesurvey, which captures the essential elements of research led me. Questionnaire that Icreated, based on existing questionnaires, which were similar to surveys compiled - butI chose only certain categories of assessment that reflect social interaction andcommunication skills and supplement them by further criteria for evaluation - all of thistogether can be beneficial especially for beginning teachers.I think that created a questionnaire to all teachers can serve as a tool for their evaluation.
Jako cíl diplomové práce jsem si stanovil pruzkum komunikacních dovednostíucitele. Pokusil jsem se analyzovat své komunikacní a zároven i sociální dovednostiz pohledu žáku. Diplomovou práci jsem rozclenil na dve cásti - teoretickoua praktickou. Teoretická cást se zabývá komunikací, pedagogickou komunikacía dovednostmi ucitele. V praktické cásti jsem se snažil zhodnotit komunikacnícha sociálních dovednosti ucitele z pohledu žáku. Pro dosažení cíle jsem si zvolil metodudotazníkového šetrení, která vystihuje duležité elementy mnou vedeného pruzkumu.Dotazník, který jsem vytvoril, vychází z již existujících dotazníku, které byly propodobné pruzkumy sestaveny ? zvolil jsem však jen urcité kategorie hodnocení, kterévystihují sociální interakci a komunikacní dovednosti a doplnil je o další kritériahodnocení ? to vše dohromady muže být prinosné predevším pro zacínající ucitele.Domnívám se, že vytvorený dotazník, muže posloužit všem ucitelum jako nástroj jejichhodnocení.
Description
katedra: KPP;
Subject(s)
communication, educational communication, communication skills, social skills, komunikace, pedagogická komunikace, komunikacní dovednosti, sociální dovednosti
Citation
ISSN
ISBN