Hospicová péče

Title Alternative:Hospice palliative Care
Loading...
Thumbnail Image
Date
2010
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
The Bachelor Work focused on the issue of hospice care. The objective was to find out what was the public awareness level of the hospice care in the environment of the town of Hradec Králové, and what were the most frequent cases of deaths of the clients utilising the services of the Anežka Česká Hospice in Červený Kostelec. The theoretical section of the Bachelor Work dealt not only with the history and contemporary situation of the hospice care in the Czech Republic, but also described its mission, basic terminology and its role in the area of the social services provided. The practical part of the Bachelor Work then deals with analysis of data obtained by means of a survey questionnaire of 120 addressed informants about the awareness of the hospice care of the predefined groups, in view of laic public, people with medical education and people employed with a security service. The survey defined assumptions, the intention of which was to determine and define realistic awareness of the citizens about the substance and meaning of social work in the area of hospice care, and verify the most frequent reasons for hospice care utilisation. The results of the conducted study pointed at the fact that the laic public's awareness of the hospice care is at a considerably low level, even in the neighbourhood of a hospice facility. Considering the result of the survey, potential causes were defined that participate in the revealed situation, and certain solutions were proposed which anticipate higher involvement of the population, specialised staff and also state institutions, necessary to understand, what the hospice care means for the entire society.
Bakalářská práce byla zaměřena na problematiku hospicové péče. Jejím cílem bylo zjištění, jakou úroveň povědomí o hospicové péči má veřejnost v prostředí města Hradec Králové a jaké jsou nejčastější příčiny úmrtí klientů využívajících služeb hospicové péče Hospicu Anežky České v Červeném Kostelci. Teoretická část bakalářské práce se zabývala nejen historií a současným stavem hospicové péče v České republice, ale také popisovala její poslání, základní pojmosloví a její úlohu v oblasti poskytovaných sociálních služeb. Praktická část bakalářské práce se pak zabývá analýzou dat získaných prostřednictvím dotazníkového šetření u 120 oslovených respondentů o povědomí o hospicové péči z předem definovaných skupin, a to z pohledu laické veřejnosti, osob se zdravotnickým vzděláním a osob z řad příslušníků bezpečnostního sboru. V rámci výzkumu byly stanoveny předpoklady, jejichž záměrem bylo stanovit a vymezit reálné povědomí obyvatelstva o podstatě a smyslu sociální práce v oblasti hospicové péče a ověřit nejčastější důvody využívání služeb hospicové péče. Výsledky provedeného šetření poukázaly na skutečnost, že povědomí veřejnosti o hospicové péči je i v prostředí velkého města a i blízkosti hospicového zařízení na značně nízké úrovni. Vzhledem k výsledku šetření byly stanoveny možné příčiny podílející se na zjištěném stavu a byla navrhnuta určitá řešení spočívající ve větší angažovanosti obyvatelstva, odborného personálu, ale i státních institucí, nutných pro pochopení významu hospicové péče pro celou společnost.
Description
katedra: KSS; přílohy: 1 CD; rozsah: 64 s., 6 s. příloh
Subject(s)
hospice, hospice care, palliative medicine, social worker, family, death, dying, accompanying, dignity, respite care, patient, needs, hospic, hospicová péče, paliativní medicína, sociální pracovník, rodina, smrt, umírání, doprovázení, důstojnost, respitní péče, pacient, potřeby
Citation
ISSN
ISBN