Program zacházení odsouzených ve výkonu trestu

Title Alternative:Treatment Program for Convicts
Loading...
Thumbnail Image
Date
2010
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
The bachelor diploma work deals with the treating convicts programme. It features both a practical and a theoretical part. By means of processing and presenting special sources, the theoretical part described the penitentiary system in its totality, Horní Slavkov prison house, execution of punishment department. Further on, it defines the internal differentiation, post-penitentiary care, treating programme, its creation, evaluation and possibilities for convicts. Then it dealt with the notion of free time and its functions. By means of a questionnaire, the practical part found out about 81 convicts{\crq} attitudes towards free time spending, influence of the environment on it before the execution of punishment, free time activities during the execution of punishment within the programme questions directed to determine which activities and how often the convicts take part in them, and what activities they would appreciate. The results have shown that free time spending influences strongly on the risk of being executed and/or antisocial behaviour. During the execution of punishment the convicts do sport activities and they are also interested in IT education.
Bakalářská práce se zabývala problematikou programu zacházení osob ve výkonu trestu odnětí svobody. Obsahuje část teoretickou a praktickou. Teoretická část pomocí zpracování a prezentace odborných zdrojů popisovala celkový vězeňský systém, Věznici Horní Slavkov, oddělení výkonu trestu odnětí svobody. Dále vymezuje definice vnitřní diferenciace, postpenitenciární péče, program zacházení, jeho tvorby, hodnocení a možnostech pro odsouzené se zaměřením na zájmové aktivity. Dále popisovala pojem volný čas a jeho funkce. Praktická část zjišťovala pomocí dotazníku postoje 81 odsouzených k trávení a vlivu nejbližšího okolí na volný čas před nástupem do výkonu trestu odnětí svobody a trávení aktivit ve výkonu trestu odnětí svobody v rámci programu zacházení s otázkami nasměrované na zjištění jakých aktivit a jak často se jich odsouzení účastní a o jaké aktivity by byl ze strany odsouzených zájem. Výsledky ukázaly, že trávení volného času má značný vliv na pozdější možné odsouzení či antisociální chování jedince. Ve výkonu trestu se odsouzení nejčastěji účastní sportovních aktivit a velký zájem ze strany odsouzených je o výuku na počítači.
Description
katedra: KSS; přílohy: 1x CD ROM; rozsah: 69
Subject(s)
penitentiary, treating programme, free time, convict, investigation, vězeňství, program zacházení, volný čas, odsouzený, šetření
Citation
ISSN
ISBN