Nezaměstnanost

Title Alternative:Unemployment
Loading...
Thumbnail Image
Date
2010
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
My bachelor work is devoted to the questions of unemployment and impact of unemployment to the life pattern of a jobless individual. An occupation makes a person possible to be included into the society and it constitutes a satisfaction and a meaning of life. Loosing job an individual search for a stand-by in his surrounding and especially he search for a way to ensure its subsistence. The bachelor work does consist of verification of desk knowledge in the area of impact of unemployment to the life pattern of a jobless individual. The work focuses on the life pattern, which a jobless individual chooses, mostly involuntarily. The work is aimed on the jobless individual effort to rejoin the working life. To prove these facts, it does make use of the sociological research. A questionnaire is considered as a main source to ascertain practical facts. It was put forward to the jobless individuals being registered for a labour office. To search for these practical facts the materials were used, above all specialized literature being related to this topics. On the basis of the observed facts the topic was analysed and evaluated. By analysing of the impact of the unemployment the work is aimed on the attitudes of the job applicants, their way of job seeking and the changes, which will arise out of a situation change for the jobless individual and his closest surroundings. The main conclusions resulted from the work are as follows: the unemployment does influence a common life of a jobless individual in his family and it does influence the leisure of the jobless individual. As for the financial situation of a jobless individual, the income decline does influence the standard of living and the outcomes of a jobless individual and his family. It appears the most significantly in the area of inhabitation outcomes. The jobless individual does feel the most significantly the threat consisting of the loss of the work habits and a new situation will produce a sizable pursuit of a job allocation. The jobless person will be the most supported by his family and partner.
Bakalářská práce je věnována problematice nezaměstnanosti a dopadů nezaměstnanosti na způsob života nezaměstnaného jedince. Zaměstnání umožňuje člověku zařazení ve společnosti a znamená uspokojení a smysl života. Při ztrátě zaměstnání hledá oporu ve svém okolí a hlavně způsob zajištění existence. Cílem této bakalářské práce je ověření teoretických poznatků v oblasti dopadů v nezaměstnanosti na způsob života nezaměstnaného jedince. Práce je zaměřena na způsob života, který většinou nedobrovolně volí nezaměstnaný, a na snahu, jak se opětovně zařadit do pracovního způsobu života, za pomoci metod sociologického výzkumu. Hlavním zdrojem ke zjištění praktických informací je dotazník, který byl předložen nezaměstnaným vedeným na úřadu práce. Ke zjištění byly dále použity materiály, především odborná literatura, která se vztahuje k danému tématu. Na základě zjištěných informací byla problematika vyhodnocena. Při studiu důsledků nezaměstnanosti je práce zaměřena na postoje uchazečů o zaměstnání, způsob hledání zaměstnání a změny, které nastanou se změnou situace pro nezaměstnaného a jeho nejbližšího okolí. Zásadními závěry, které z práce vyplynuly, jsou následující skutečnosti: nezaměstnanost ovlivňuje rodinné/partnerské soužití nezaměstnaného a že má vliv na využívání času nezaměstnaného. Pokud jde o finanční situaci nezaměstnaného, pak pokles příjmů v nezaměstnanosti má vliv na životní úroveň a vydání nezaměstnaného a jeho rodiny, přičemž nejvíce se pokles příjmů projevuje v oblasti vydání za bydlení. Nezaměstnaný cítí nejvíce ohrožení v podobě ztráty pracovních návyků a nová situace u něj vyvolá velkou snahu o získání nového pracovního místa. Nezaměstnaného v jeho životní situace nejvíce podpoří rodina a partner.
Description
katedra: KSS; přílohy: 1 CD ROM; rozsah: 94
Subject(s)
unemployment, impacts of unemployment, life patterns, of a jobless individual, job, loss of work, sociological research, questionnaire, apply for a job, human resources, labour market, work, material and social inanition, help of the family, long-term unemployment, social pathologic phenomenon, policy of employment, working fulfilment, strategy of life, of the jobless individuals, research, threat during, the unemployment, information on the labour market use, resources of the job offers, interviewing, income decline, decrease of the standard of living, nezaměstnanost, dopady nezaměstnanosti, způsob života nezaměstnaného jedince, zaměstnání, ztráta práce, sociologický výzkum, dotazník, hledání zaměstnání, lidský kapitál, trh práce, práce, materiální a sociální deprivace, pomoc rodiny, dlouhodobá nezaměstnanosti, sociálně patologické jevy, politika zaměstnanosti, pracovní uplatnění, životní strategie nezaměstnaných, výzkumné šetření, ohrožení v nezaměstnanosti, informace o uplatnění na trhu práce, zdroje nabídek zaměstnání, přijímací pohovor, pokles příjmů, pokles životní úrovně
Citation
ISSN
ISBN