Zaostávání v hudebním rozvoji dítěte a náprava

Title Alternative:Problems of the child musical development and the improvement
Loading...
Thumbnail Image
Date
2010
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
Resumé: V první části diplomové práce je uveden teoretický podklad, ze kterého jsem při tvorbě práce i při vlastním průzkumu vycházela. Tato část poukazuje zejména na hlavní příčiny zaostávání v hudebním vývoji některých žáků 1. stupně ZŠ, zda a do jaké míry se na zaostávání v hudebním vývoji dítěte podílí výchovné prostředí v rodině, mateřské škole a prvních ročnících ZŠ. Praktická část je potom věnována vlastnímu šetření v dané oblasti a závěrům, ke kterým jsem na základě průzkumu došla. V závěru uvádím nástin možné, hudebně rytmické stimulace dětí v mladším školním věku napomáhající rozvoji intonačních, rytmických a instrumentálních dovedností žáků 5. ročníku ZŠ.
Summary: The first part of the thesis outlines theoretical principles that were used in further investigation. It introduces main reasons for musical skills underdevelopment of some of the lower primary school children; whether and to what extent thein familybackground, nursery and lower primary school environment participace in thein musical skills underdevelopment. Practical part deals with the investigation of the problem and conclusions based on the investigation are made. The conclusion suggests possible musical - rhytmical stimulation of the lower primary school children, which could help develop intonation, rhytmical and instrumental skills of the 11-year children.
Description
katedra: KPV; přílohy: Práce dětí ZŠ Sportovní v hodinách hudební výchovy; rozsah: 90 s., 2 s. obr. příloh
Subject(s)
hudebnost, hudební vývoj, opožďování v hudebním vývoji, hudební zralost, hudební schopnosti a dovednosti, amuzie, náprava hudebního opožďování, musical appreciation, musical development, deficiency of the musical development, musical maturity, musical abilities and skills, amusia, improvement of the musical deficity
Citation
ISSN
ISBN