Faktory ovlivňující postavení romského dítěte ve školním kolektivu na ZŠ Višňová

Title Alternative:Factors influecing a position of the gypsy child in a class team (group) at the primary school in Višňová
Loading...
Thumbnail Image
Date
2008
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
Práce zkoumá aktuální postavení romských dětí na ZŠ ve Višňové. Hledá rozhodující faktory, které jej ovlivňují. V teoretické části se snaží, na pozadí podstatných historických událostí a aktuální situace postavení Romů v současné české společnosti, o shrnutí všeobecných i specifických vlivů. Všímá si rovněž obecných zásad fungování třídy jako sociální skupiny, zásad postavení jednotlivců v kolektivu a stávajících problémů našeho školství, výchovy a vzdělávání dětí. V druhé části je zmapována romská problematika na ZŠ Višňová - popsání základních údajů pomocí vyšetřovací (eplorativní) metody - formou dotazníků a neformálních rozhovorů s dětmi, rodiči, učiteli i žáky. Na základě rozboru provedených zjištění navrhuje konkrétní řešení odpovídající lokálním podmínkám. Vidí je v komplexnosti a systematičnosti opatření a postupů.
This diploma work researches the position of Gypsy children at the primary (basic) school in Višňová. Looks for the important factors, which causes it. It's devided into two parts. The first theoretic part mentions historical events, actual situation and position of then in present society. It sums up general specific influences. It notices universal principles of relations in the class as school team, position of single child in the group and connected problems in educational system and upbringing children. In the second part maps specific problems of Gypsy who attends the school in Višňová. Which means a description of basic informations, using eplorativ methods as questions, informal interview with all children, parents and teachers. At the end proposes the concrete methods of solution to the local conditions. It regards complex and systematic measure and progresses.
Description
katedra: KPV; rozsah: 102
Subject(s)
romové, základní škola, třídní kolektiv, faktory, postavení, gypsy, primary school, school team, factors, position
Citation
ISSN
ISBN