Problematika autistického chování ve výchovné praxi

Title Alternative:The Problems of Autistic Behaviour in Educational Practices
Loading...
Thumbnail Image
Date
2008
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
In our bachelor paper, we dealt with difficult behaviour of autistic and mentally handicapped individuals, having the fact that many disabled individuals show autistic symptoms without being diagnosed autism as a starting point. Absence of special pedagogical methods and approaches, and misunderstanding of autism may cause problem behaviour with these individuals. The goal of the paper was to spread special pedagogy methods and approaches used to treat autistic individuals, contribute to reduction or improvement of problem autistic behaviour in practice. The paper consists of two major parts, theoretical and practical. The theoretical part gives an integral overview of basic knowledge on autism, diagnostics, educational methods and recommended special pedagogy methods. The practical part used a questionnaire and interview to grasp the complex of autism problems.The information and experience was received from 39 teachers in four different institutions. To illustrate the typical case we used a casuistry of one autistic boy. The paper and its conclusions should be a practical guide to those working with autistic individuals.
Bakalářská práce se zabývala problémovým chováním jedinců s autismem a mentálním postižením. Vycházela z toho, že řada mentálně postižených jedinců vykazuje ve svém chování symptomatiku autismu, ale porucha autistického spektra není diagnostikována. Absence speciálních metod a přístupů, nepochopení problematiky autismu může u těchto jedinců vyvolat problémové chování. Cílem práce bylo přiblížit speciální metody a výchovné přístupy k jedincům s autismem, přispět k snížení nebo nápravě problémového autistického chování v praxi. Práci tvořily dvě stěžejní oblasti, část teoretická a část praktická. Teoretická část dává ucelený přehled základních poznatků o autismu, jeho diagnostice, výchovných a vzdělávacích přístupech a doporučovaných speciálních metodách k zvládání problémového chování. Praktická část zjišťovala pomocí dotazníku a rozhovoru problematiku autistického chování v praxi. Poznatky a zkušenosti poskytlo 39 pedagogů ze 4 různých zařízení. Pro ilustraci problematiky byla zvolena kazuistika chlapce s autismem. Práce a její závěry by měly být praktickou příručkou pro všechny, kteří s autisty pracují.
Description
katedra: KSS; přílohy: 1 CD ROM; rozsah: 78 s., 30 s. obr. příloh
Subject(s)
autism, education and bringing up, communication, teacch programme, structuralization, visualization, individual approach, difficult behaviour, rituals, aggression, improvement of problem behaviour, behaviour therapy, autismus, vzdělávání a výchova jedinců s autismem, komunikace, teacch program, strukturalizace, vizualizace, individuální přístup, problémové chování, rituály, agresivita, náprava problémového chování, behaviorální terapie
Citation
ISSN
ISBN