Komunikace a její specifika u předškolních dětí s autismem

Title Alternative:The communication and its specification at pre-school children with autism
Loading...
Thumbnail Image
Date
2008
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
The B.A.Thesis deals with a specification of the communication of people with autism, especially of pre-school children. It also deals with possibilities of using alternative communication systems and it shows the effectiveness of these. It informs about a developement of communication of pre-school autistic children. A questionnaire and a case are the methods which have been used for my B. A.Thesis. The main hypothesis of the research deals with the validace or the controvert of the theoretical hypothesis about a developement of communication of pre-school autistic children and about possibilities of using alternative communication systems. The B.A.Thesis confirms the idea of necessity of using an alternative approach to communication with autistic children.
Tématem této bakalářské práce jsou specifika komunikace u jedinců s autismem, zejména u dětí předškolního věku s touto poruchou. Zabývá se také možností využití alternativních či augmentativních komunikačních systémů a jejich efektivitou. Cílem práce je charakterizovat vývoj komunikačních dovedností předškolních dětí s autismem a případné využití alternativních komunikačních systémů. Metodami, použitými v této bakalářské práci, jsou dotazník a kazuistika neboli případová studie. Hlavním předpokladem průzkumu je potvrzení či vyvrácení teoretických předpokladů o vývoji komunikace u předškolních dětí s autismem a o možnosti případného využití systémů alternativní a augmentativní komunikace. Výsledkem bakalářské práce je potvrzení zjištění, které poukazuje na zásadní nutnost použití jistých alternativních přístupů při komunikaci s dětmi s autismem.
Description
katedra: KSS; přílohy: 1 CD; rozsah: 68 s., 16 s. obr. příloh
Subject(s)
the autism, pervasive developmental disorders, communication, pre-school age, alternative communicatin systems, autismus, pervazivní vývojové poruchy, komunikace, předškolní věk dítěte, alternativní a augmentativní komunikační systémy
Citation
ISSN
ISBN