Drogová problematika a kriminalita mladistvých v Praze

Title Alternative:Drug problem and kriminality of adolescent in Prague
Loading...
Thumbnail Image
Date
2008
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
Bachelor thesis was concerned about problem a criminal action of adolescent drug addicts in Prague. It works on presumption of statistically important relation between using psychoactive substances and adolescent criminality in Prague and that at the least one half of drug addicted adolescents monitored by police of Czech republic as criminally active comes from families where at the least one parent already has active criminal record. The aim of thesis was to analyze police statistics and find out what is the relation between using psychoactive substances and criminal acts of adolescents in Prague. The thesis contains two elemental sections. First, theoretical part explains basic descriptions and theoretical courses of actions, relevant to chosen topic. We aimed to describe certain dynamic correlations between observed relations. It was also important to describe specifics of police competencies and investigation and court decision making process when dealing with adolescents due to relevant legal frame. In the practical part we operated with police statistic data as well as 100 criminal causes documentation. We had identified relation between drug addiction and criminality of adolescent in Prague for the period of year 2006 to year 2007. Results confirmed that adolescent criminals perform criminal act under influence of alcohol.
Bakalářská práce se zabývala drogovou problematikou a kriminalitou drogově závislých mladistvých v regionu Prahy. Práce vycházela z předpokladů, že existuje statisticky významný vztah mezi užíváním psychoaktivních látek a kriminalitou mladistvých v Praze, a že nejméně polovina drogově závislých mladistvých, kterými se zabývá a vyšetřuje Policie České republiky a kteří páchají trestnou činnost, pochází z rodin, kde má alespoň jeden z rodičů záznam v trestním rejstříku. Jejím cílem bylo provést analýzu policejních statistik a zjistit, jaký je vztah mezi užíváním psychoaktivních látek a pácháním kriminality mladistvých v Praze. Práci tvořily dvě stěžejní oblasti. Jednalo se o část teoretickou, která pomocí zpracování a prezentace odborných zdrojů objasňovala základní pojmy a teoretické přístupy k vybranému tématu. Snažili jsme se popsat a určité dynamické souvislosti mezi pozorovanými jevy. Bylo důležité popsat také zvláštnosti trestního řízení proti mladistvým a postup při řízení podle specifických právních předpisů. Praktická část zjišťovala pomocí analýzy statistik a spisové dokumentace 100 případů, jaký je vztah mezi užíváním psychoaktivních látek a pácháním kriminality mladistvých v Praze za období let 2006 a 2007. Výsledky potvrdily, že mladiství pachatelé páchali trestnou činnost nejčastěji pod vlivem alkoholu.
Description
katedra: KSS; přílohy: 1 CD; rozsah: 64 s., 3 s. příloh
Subject(s)
drug, psychoactive substance, addiction, criminality, adolescent, prevention, droga, psychoaktivní látka, závislost, kriminalita, mladistvý, rodina, prevence
Citation
ISSN
ISBN