Pachatelé úvěrových podvodů

Title Alternative:The Perpetrators for Credit Frauds
Loading...
Thumbnail Image
Date
2007
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
Bakalářská práce se ve svém obsahu zabývala trestným činem úvěrový podvod, který se dotýká současného stavu společnosti, respektive jejího zadlužování. Zadlužování občanů České republiky výrazně roste, občané se snaží udržet si vysokou životní úroveň, často vyšší než si mohou dovolit. Na trhu existuje mnoho firem, které nabízejí občanům úvěry na cokoli na co si jen vzpomenou. Konkurence v tomto oboru je značná, firmy se předhánějí v tom, jak získat klienty. Není divu, že jsou lidé touto nabídkou zlákáni a úvěr chtějí získat. Mnoho z nich ovšem na úvěr nedosáhne, a proto se snaží vymýšlet různé způsoby k jeho získání. Pokud občan nesplňuje podmínky k získání úvěru, a přesto úvěr získat chce, nemá jinou možnost, než jej získat podvodným způsobem, nejčastěji zfalšováním či zkreslením informací v žádosti o poskytnutí úvěru. A tím se právě dopouští trestného činu úvěrový podvod. Průzkumu bylo v bakalářské práci podrobeno padesát vybraných pachatelů (osob trestně stíhaných za trestný čin úvěrový podvod), u kterých se zjišťovalo jejich vzdělání, zaměstnanost a další skutečnosti. Výsledkem průzkumu pak bylo potvrzení nastíněných předpokladů, že typickým pachatelem úvěrových podvodů u vybraného vzorku osob je osoba se základním vzděláním a nezaměstnaná. Výsledkem je doporučení, kde je třeba preventivně zapůsobit na občany tak, aby se výše uvedeného trestného činu nedopouštěli.
My Bachelor´s thesis looks into the issue of credit frauds which relates to the current state of the society and its indebtedness. The indebtedness of the citizens of the Czech Republic has increased considerably as they strive to maintain a high living standard, often higher than they can afford. There are many companies on the market offering credits for just about anything. The competition in this area is strong and companies compete in acquiring clients. It is not surprising people are attracted by these offers and try to get the credit. However, many cannot get one and therefore invent different ways how to get it. If a citizen does not comply with credit conditions and if he insists on getting the credit, there is not other way but fraud, most frequently providing forged or misrepresented information in the credit application form. Thus a crime of fraud is committed. A research was conducted with fifty selected perpetrators (persons prosecuted for a crime of credit fraud) asking about their education, employment rate and other information. The results of the research confirmed the indicated assumptions. A typical perpetrator of crime of credit fraud is an unemployed person with basic education. The thesis concludes with a recommendation to preventively influence citizens not to commit the above mentioned crime.
Description
katedra: KSS; přílohy: záznamový arch, řízený rozhovor; rozsah: 45
Subject(s)
pachatel, trestný čin, úvěrový podvod, podvod, zadlužení, smyšlené zaměstnání, perpetrator, crime, credit fraud, fraud, indebtedness, fictitious employment
Citation
ISSN
ISBN