Imobilizace anorganických kontaminantů ve vodných roztocích pomocí nanoFe0

Title Alternative:Immobilization of Anorganic Contaminants in Water Solutions by NanoFe0
Loading...
Thumbnail Image
Date
2009
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
Bakalářská práce byla zaměřena na ověření schopnosti železných nanočástic imobilizovat anorganické kontaminanty ve vodných roztocích. Cílem pokusů bylo ověřit schopnost nanočástic železa imobilizovat těžké kovy a ověřit možnost využití v praxi. Práce je rozdělena do dvou samostatných částí. V teoretické části jsou popsány vlastnosti některých těžkých kovů (ol ova, zinku, arsenu a kadmia) a jejich vliv na zdraví člověka. Poté jsou zde popsány metody výroby a vlastnosti železných nanočástic a zároveň možnosti jejich využití pro imobilizaci kovových iontů. V praktické části byly ověřovány imobilizační schopnosti železných nanočástic pomocí kolonových testů. Nejprve byla imobilizace testována na laboratorně připravených roztocích olova a zinku a následně na vzorku reálně znečištěné vody ze Stráže pod Ralskem, která byla znečištěna chemickou těžbou uranu. V rámci práce byla navržena a optimalizována metodika kolonových pokusů pro ověření vyžití nanoželeza k imobilizaci kovů. I přes určité komplikace se podařilo zjistit, že pomocí železných nanočástic lze s dobrou účinností imobilizovat zejména arsen a molybden.
The goal of this bachelor thesis was to evaluate the immobilization of inorganic contaminants by nanoscale zero -valent iron particles (nZVI) in aqueous solutions. Experiments have been performed to verify the immobilization of heavy metals by iron nano-particles and to test this method for practical use. The work is divided into two parts. In the theoretical part, characteristics of selected heavy metals (Pb, Zn, As, and Cd) and their effects on human health are described. Next, technologies for iron nano particles production, characteristics of nZVI and the feasibility of immobilization of meta l anions by nZVI are depicted. Columns tests have been performed to st udy and evaluate the immobilization by nZVI. First, the immobilization was tested on solutions of Pb and Zn prepared in laboratory. Then, we test the real contaminated groundwater samples from the Stráž pod Ralskem site, where uranium had been extracted by leaching. During our work an optimalized column tests methodology to verify the use of nZVI for metals immobilization was proposed. In spite of some complications, acording to our results of the column tests, it can be concluded that immobilization by nZVI is especially efficient to treat As and Mb.
Description
katedra: NTI; přílohy: CD ROM; rozsah: 60
Subject(s)
železné nanočástice, imobilizace, těžké kovy, kolonové testy, nanoiron particles, immobilization, heavy meta ls, column tests
Citation
ISSN
ISBN