Praktické užití ochranných známek v mezinárodním obchodě

Title Alternative:Practical use of trademarks in international business
Loading...
Thumbnail Image
Date
2010
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
In this present globalizing world where borders do not represent any impediment to trade each company or entrepreneur tries to successfully compete and succeed with his product or service in the target markets. Basic aspect of success is an easy-to-remember product which is easily distinguished by target costumer who will remember the product under its certain trademark and who will take a fancy to this product. This paper deals with the use of registered marks, i. e. trademarks in the business and with the importance of their legal protection. Types of trademarks and ways of their use in the company?s economy and international business are shown here. This paper aims to analyze the economic development of some companies which have registered their trademarks and by this analysis to confirm or to rebut the assertions that the trademark up-values a business property, represents a valuable business asset, provides a considerable competitive advantage to its owner and increases the prices of the product. This study is based on the true financial and economic data which were given to me by the analysed companies. The whole study is supported by literature review which describes in details the possible ways and advantages of trademarks´ use.
V současném globalizujícím se světě, kdy hranice nepředstavují téměř žádnou překážku pro obchod, se každý podnikatel snaží úspěšně konkurovat a uspět se svým produktem či službou na cílových trzích. Základním aspektem úspěchu je dobře zapamatovatelný produkt, který cílový zákazník snadno rozliší mezi ostatními produkty a pod určitou značkou si ho zapamatuje a oblíbí. Tato práce tedy pojednává o využívání registrovaných značek, tj. ochranných známek v podnikání a důležitosti jejich právní ochrany. Je zde poukázáno na různé druhy ochranných známek a možnosti jejich využití jak v ekonomice podniku, tak v mezinárodním obchodě. Práce si klade si za cíl analyzovat ekonomický vývoj několika podniků, které si registrovaly své obchodní značky a potvrdit tak či vyvrátit oprávněnost teoretických tvrzení, že ochranná známka zvyšuje hodnotu obchodního majetku společnosti, představuje pro většinu firem cenné podnikatelské aktivum, poskytuje jejímu vlastníkovi značnou konkurenční výhodu a v neposlední řadě zvyšuje cenu produktu. Práce je založena na pravdivých finančních a ekonomických datech, které mi poskytly vybrané podniky. Celá práce je pak podpořena odbornou literaturou, která detailně popisuje možné způsoby a výhody využití ochranných známek.
Description
katedra: KOB; přílohy: 1 CD; rozsah: 81 s., 21 s. příloh
Subject(s)
price, intellectual property, franchising, function, competition, quality, licence, property, international trade, evaluation, differentation, protection, trademark, mark, company, industrial property, registration, service, cooperation, product, export, foreign market, customer, appreciation, profit, brand, cena, duševní vlastnictví, franchising, funkce, konkurence, kvalita, licence, majetek, mezinárodní obchod, oceňování, odlišení, ochrana, ochranná známka, označení, podnik, průmyslové vlastnictví, registrace, služba, spolupráce, výrobek, vývoz, zahraniční trh, zákazník, zhodnocení, zisk, značka
Citation
ISSN
ISBN