K problematice oceňování progresivních technologií se zaměřením na fotovoltaiku.

Title Alternative:To the Questions Concerning Advanced Technologies Evaluation Focused on Photovoltaics
Loading...
Thumbnail Image
Date
2010
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
This work deals with the evaluation of advanced technologies, especially focused on photovoltaics. Attention is paid to the purpose of evaluation and then to the characteristics of modern evaluation methods, including a comparison of their advantages and disadvantages. Furthermore, the development and the use of photovoltaic technologies in the world and the Czech Republic is analysed. Based on the above evidence, an evaluation model for photovoltaic technologies is created, which allows the user after entering the input parameters to a particular technology to get the evaluation in the form of indicators of net present value and profitability index. It is described how the model works, including sources and usual values for the input parameters. Subsequently, the evaluation is carried out and interpreted for a particular technology. It is processed together with a sensitivity analysis of this particular technology project, including graphic output in the form of the diagram called Tornado, which clearly shows the input parameters with the greatest influence on the resulting evaluation of technology.
Tato práce se zabývá problematikou oceňování progresívních technologií, se zvláštním zaměřením na fotovoltaiku. Pozornost je věnována účelu oceňování a následně v závislosti na tom charakteristice jednotlivých moderních oceňovacích metod, včetně vzájemného porovnání jejich výhod a nevýhod. Dále je vyhodnocen vývoj a využití fotovoltaických technologií ve světě i v podmínkách České republiky. Na základě výše uvedených poznatků je vytvořen oceňovací model pro fotovoltaické technologie, který uživateli umožňuje po zadání vstupních parametrů provést ocenění konkrétní technologie, a to ve formě ukazatelů čisté současné hodnoty a indexu rentability. Je popsáno fungování modelu včetně zdrojů a obvyklých hodnot pro zadání vstupních parametrů. Následně je provedeno ocenění konkrétní technologie a interpretován závěr tohoto ocenění. Zároveň je zpracována citlivostní analýza projektu této konkrétní technologie, včetně grafického výstupu v podobě diagramu Tornádo, který přehledně zobrazuje vstupní parametry s největším vlivem na výsledné ocenění technologie.
Description
katedra: KFÚ; přílohy: 1 CD; rozsah: 90 s. (118 906 znaků)
Subject(s)
advanced technologies, diagram tornado, discounting, evaluation model, evaluation, income from investment, input parameters, internal discount rate, internal rate of return, method, net present value, payback, photovoltaics, profitability index, purpose of valuation, sensitivity analysis, time value of money, use of photovoltaics, citlivostní analýza, časová hodnota peněz, čistá současná hodnota, diagram tornádo, diskontování, doba návratnosti, fotovoltaika, metoda, index rentability, oceňovací model, oceňování, progresívní technologie, příjem z investice, účel ocenění, vnitropodniková diskontní sazba, vnitřní výnosové procento, vstupní parametry, využití fotovoltaiky
Citation
ISSN
ISBN