Analýza rozpočtu EU z hlediska poskytovaných veřejných statků

Title Alternative:Analysis of the EU budget from the point of view of provided public goods
Loading...
Thumbnail Image
Date
2009
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
Public goods are provided by a broad range of services - educational, safety-based, environment-based and structural funds, for example. The goal of this work is to analyze public goods which are provided by the European Union. This analysis focuses on the time and purpose for which public goods are provided. I describe all necessary information for understanding the concept of public goods and their providing in the first theoretical-based part of my work. I aim mainly to discuss the process of the integration of the EU and the to microeconomically analyze public goods. The aim of the practical part of my work seeks to analyze the public goods from different aspects. I divide the provided public goods into different categories based on thier purpose as well as on their process of integration of the EU and from a time span of about the last five years. The last part of my work concerns a practical analysis and comparison of the last two financial frameworks. Lastly, I evaluate the activities of the EU and lay out some new ideas for the activities.
Veřejné statky jsou poskytovány pro širokou škálu služeb. Jedná se např. o vzdělání, bezpečnost, životní prostředí, strukturální operace a další. Cílem této práce je analyzovat veřejné statky, které poskytuje Evropská unie, jak z hlediska časového, tak podle účelu, na který jsou vynakládány. V první, teoretické části jsem se zaměřila na všechny potřebné informace nutné pro pochopení problematiky veřejných statků a jejich poskytování EU. Zabývala jsem se zde zejména procesem evropské integrace a mikroekonomickou analýzou veřejných statků. Cílem praktické části je analýza veřejných statků z několika pohledů. Poskytované veřejné statky jsem rozdělila do kategorií podle účelu a analyzovala je z hlediska integračního (časového), jak se vyvíjely podle kategorií a jak v posledních pěti letech. Nakonec jsem přidala ještě komparaci posledních dvou finančních rámců. V závěru práce jsem zhodnotila celkově činnost EU a vyjádřila možné návrhy další činnosti v budoucnosti.
Description
katedra: KFÚ; přílohy: 1 cd rom; rozsah: 113 s., 9 s. příloh
Subject(s)
allocation function, aims of the EU, distribution function, european union, financial framework, integration of the EU, budget of the EU, personal good, stabilization function, structural fund, public sector, public good, expenditures of the EU, agriculture, alokační funkce, cíle EU, distribuční funkce, evropská unie, finanční perspektiva, integrace EU, rozpočet EU, soukromý statek, stabilizační funkce, strukturální fondy, veřejný sektor, veřejný statek, výdaje EU, zemědělství
Citation
ISSN
ISBN