Zachycení odpisů v účetnictví, včetně daňových dopadů

Title Alternative:Interception of Depreciation in Accounting, including Taxation Incidence
Loading...
Thumbnail Image
Date
2009
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
Cílem této diplomové práce je vysvětlit rozdíly mezi účetním a daňovým odpisováním dlouhodobého majetku a pochopit jejich fungování v praxi. Práce je přehledně rozdělená do několika kapitol. První kapitola charakterizuje dlouhodobý hmotný a nehmotný majetek z účetního a daňového hlediska, kde jsou vysvětleny pojmy a rozdíly mezi jednotlivými druhy majetku, druhá a třetí kapitola se pak zabývá typy odpisů, způsoby a metodami odpisování, subjekty, které mohou tento majetek odpisovat, a také majetkem, který je naopak z odpisování vyloučený. Čtvrtá kapitola je věnována praktickým příkladům toho, jaký vliv mají účetní a daňové odpisy na výsledek hospodaření a jak se tyto odpisy dají zcela legálně využít v daňovém prostředí - konkrétně pro optimalizaci základu daně z příjmů. V celé této práci jsou uvedeny poznámky pod čarou, které doplňují samotný text a odkazují na příslušné zákony a normy.
The target of my thesis is to explain deeply differences between accounting and tax depreciation of long-life property and also to pin down of their practical operation. The thesis is well-arranged divided to several chapters. The first chapter describes a long-life property from accounting- and tax aspekt where names and diferences between individual sorts of property are explained, the second and the third chapter go into individual depreciation types, depreciation ways and methods, subjects who can do depreciace and also into the cut out depreciation property. The last chapter attends to examples how to feature business count and tax base because of accounting- and tax depreciation. In the thesis remarks under line are quoted - these remarks complete the text and refer to respective legislature and standards.
Description
katedra: KPE; rozsah: 72 s. , 11 s. obr. příloh.
Subject(s)
účetní odpisy, daňové odpisy, rovnoměrné odpisy, zrychlené odpisy, hmotný majetek, nehmotný majetek, optimalizace základu daně z příjmů, výsledek hospodaření, technické zhodnocení, poloviční odpis, zůstatková cena, accounting depreciation, tax depreciation, uniform depreciation, accelerated depreciation, material property, unmaterial property, income tax base optimalization, business count, technical valoraization, underdepreciation, depreciated price
Citation
ISSN
ISBN