Maastrichtská konvergenční kritéria a Česká republika

Title Alternative:MAASTRICHTS CONVERGENT CRITERIA AND THE CZECH REPUBLIC
Loading...
Thumbnail Image
Date
2008
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
The topic of my thesis are Maastrichts convergent criteria and the Czech Republic. I chose this topic because I am interested in this area in the long term and I have already written about it in my course work. It is also a very discussed and actual theme in our country. The euro acceptance is a real and fluent consequence after the Czech Republic joining to the EU. The first chapter is focused on the each convergence criterion and on their assessing methods. In the next part, there are stability criteria evaluated. These criteria are not exactly involved in convergence criteria, but they are also very important for the euro acceptance. The last chapter is focus on the prediction of the euro acceptance day in the Czech Republic. I have borrowed most of information published by the National Bank of the Czech Republic, the Ministry of finance and the Europian commission. The main contribution of this work I see, is the integral view on the euro acceptance by the Czech Republic.
Tématem mé diplomové práce jsou Maastrichtská konvergenční kritéria v souvislostech s ekonomikou České republiky. Konvergenční kritéria jsem zvolil, protože se o tuto oblast dlouhodobě zajímám a zabýval jsem se jí i ve svém Ročníkovém projektu. Dalším důvodem je aktuálnost této tématiky. Po vstupu České republiky do Evropské unie je splnění konvergenčních kritérií a přijetí eura přirozeným vyústěním evropské ekonomické integrace. První kapitola je zaměřena na rozbor jednotlivých kritérií konvergence dle různých metod jejich posuzování. V další části jsou vyhodnocena kritéria stability, která nejsou přímo zahrnuta ve výčtu kritérií konvergence, ale jsou také velmi důležitá pro bezproblémový přechod na euro. Poslední kapitola je věnována predikci předpokládaného přijetí nové společné měny Českou republikou. Vycházel jsem především z informací publikovaných Českou Národní Bankou, Ministerstvem financí České republiky a Evropskou komisí. Hlavní přínos mé práce spočívá v uceleném pohledu na problematiku přijetí eura Českou republikou.
Description
katedra: KFÚ; přílohy: 1 CD ROM; rozsah: 80 s
Subject(s)
national bank of the czech republic, european integration, european integraiton proccess, european currency, european monetary union, european monetary system, european communities, european union, fiscal criteria, implementation of euro, single currency, exchange rate mechanism, convergence criteria, maastricht monetary criteria, economy structure, economic and monetary union, česká národní banka, evropská integrace, evropský integrační proces, evropská měna, evropská měnová unie, evropský měnový systém, evropská společenství, evropská unie, fiskální kritéria, hospodářská a měnová unie, jednotná měna euro, maastrichtská konvergenční kritéria, zavedení eura, měnová kritéria, struktura ekonomiky, mechanismus směnných kursů
Citation
ISSN
ISBN