Analýza vývoje devizových rezerv na přelomu tisíciletí

Title Alternative:Analysis of the Development of International Reserves in the Beginning of the New Millennium
Loading...
Thumbnail Image
Date
2006
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
In my diploma thesis "The Analysis of International Reserves in the Beginning of the New Millennium" I have engaged in a characteristic of particular components of international reserves. I have also engaged their different development in industrially developed countries compared with a development in developing countries. I have mainly focused on a period from the end of 2001 until the end of 2004. The thesis consists of five parts. The first one is relate to a basic characteristic of international reserves as a reserve fond for international financial and capital transactions. In the second part I have tried to describe particular components of international liquidity. In the third part I have focused on a development of the structure of international reserves after transition to market price of the gold. It is the period from the end of 1970 until 1990. The four part is the analysis of the development of international reserves from the end of 2001 until 2004. In the fifth part I have made a summary and a comparison of the structure of these reserves according to developed and developing countries.
Ve své diplomové práci "Analýza devizových rezerv na přelomu tisíciletí" jsem se zabývala charakteristikou jednotlivých složek devizových rezerv a především jejich odlišným vývojem ve skupinách průmyslově vyspělých v porovnání se skupinami rozvojových zemí. Zaměřila jsem se především na období od konce roku 2001 do konce roku 2004. Práce se skládá z 5 částí. První část jsem věnovala obecné charakteristice devizových rezerv jako rezervního fondu pro mezinárodní peněžní a kapitálové operace. V druhé partii své práce jsem se snažila popsat jednotlivé složky devizových rezerv. Ve třetí analytické části jsem se zaměřila na vývoj struktury devizových rezerv po přechodu k tržní ceně zlata, konkrétně se jedná o období od konce roku 1970 do roku 1990. Čtvrtá část práce je kvantitativní analýzou vývoje devizových rezerv na přelomu tisíciletí, od konce roku 2001 do roku 2004. V páté a zároveň poslední partii jsem porovnávala strukturu těchto rezerv podle skupin vyspělých a rozvojových zemích.
Description
katedra: KFÚ; přílohy: CD; rozsah: 93 s. včetně příloh
Subject(s)
auction allocation of international reserves, bretton-wood system, temporal disposition, denominator, detezauration, international reserves, european union, external monetary exchange, floating, internal monetary exchange, international conference in genova, individual allocation of international reserves, commission allocation of international reserves, quota, quota allocation of international reserves, international liquidity, international monetary fund, balance of payment, international payment system, swap operations, territorial transferability, tezauration, term operations, material disposition, gold standard, unit of charge, market allocation of international reserves, aukční alokace devizových rezerv, bretton-woodský systém, časová disponibilita, denominátor, detezaurace, devizové rezervy, evropská unie, externí měnová směnitelnost, floating, interní měnová směnitelnost, janovská mezinárodní konference, individuální alokace devizových rezerv, komisionální alokace devizových rezerv, kvóta, kvótní alokace devizových rezerv, mezinárodní likvidita, mezinárodní měnový fond, platební bilance, systém mezinárodních plateb, swapové obchody, teritoriální transferabilita, tezaurace, termínové operace, věcná disponibilita, zlatý standard, zúčtovací jednotka, tržní alokace devizových rezerv
Citation
ISSN
ISBN