Mediación del arte - hojas de trabajo para el Museo Guggenheim de Bilbao

Abstract
Cílem této bakalářské práce je vytvoření dvou pracovních listů pro Guggenheimovo muzeum v Bilbau, určených především pro zahraniční veřejnost, jež nepoužívá španělštinu jako svůj mateřský jazyk. První část se věnuje funkci umění v životě člověka a jeho potenciálu v rámci edukačního procesu. Zabývá se také úlohou muzea v moderní společnosti a hlavními faktory, které ovlivňují kvalitu vnímání, a tím i zkušenost návštěvníka. Kromě toho představuje současnou situaci muzejní pedagogiky a formy zprostředkování umění v praxi soudobé galerie. Dále je prezentován kontext vybraného muzea a zkoumá se problematika plnění základních požadavků na pracovní listy věnované vybraným skupinám veřejnosti. Zároveň se práce snaží dosáhnout propojení principů výchovy uměním a učení se cizím jazykům v jeho přirozeném prostředí. Na základě vytvoření dvou rozdílných návrhů se následně nabízí některé z možností učení se jazyku prostřednictvím umění. Pro vypracování práce byly použity zejména odborné publikace z oblasti výchovy, didaktiky, pedagogiky, psychologie, muzeologie, umění a architektury českého, anglického či hispánského původu a volně dostupné materiály Guggenheimova Muzea v Bilbau.
The aim of this work is to create two worksheets for Guggenheim Museum in Bilbao designated mainly for the foreign public who does not use Spanish as a mother tongue. The first part deals with the function of art in human's life and its potential within the process of education. Also, it deals with the role of the museum in modern society and the main factors influencing the quality of perception and thus the experience of its visitor. Moreover, it presents the current situation of museum pedagogy and forms of art mediation in practice of contemporary gallery. The context of the selected museum is also presented and a research is started on the issue of compliance with the basic requirements for worksheets dedicated to selected groups of the public. At the same time, the work attempts to achieve the interconnection of the principles of education through the art and the learning of foreign languages in its natural environment. By creating two different designs it provides some possibilities of language through art. Scientific publications from the area of education, didactics, pedagogy, psychology, museology, art and architecture of Czech, English or Hispanic origin have been used for the elaboration of the work along with publicly available materials of Guggenheim Museum in Bilbao.
Description
Subject(s)
výchova, učení, cizí jazyky, španělština, umění, zprostředkování umění, pracovní listy, muzeum, galerie, muzejní pedagogika, education, learning, foreign languages, Spanish, art, art mediation, worksheets, museum, gallery, museum pedagogy
Citation
ISSN
ISBN