Automatizace měření vlhkosti vzduchu

Title Alternative:Measurement of air humidity - automatization
Loading...
Thumbnail Image
Date
2013-12-27
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
Cílem této bakalářské práce je vytvoření pracoviště pro měření vlhkosti vzduchu. V první části práce se seznámíme s pojmem vlhkost vzduchu. Jsou zde také popsány způsoby jejího měření. Práce obsahuje popis měřícího stanoviště včetně všech použitých součástí. K měření bylo užito zařízení Almemo od společnosti Ahlborn. Jedná se jak o snímače, tak o měřící přístroje. Pro přesnější měření a snazší zpracování dat jsou přístroje propojeny s počítačem pomocí sériové linky. Uživatelské prostředí je vytvořeno v programu Almemo verze 4.4. od téže společnosti. Byl vyhotoven návod k obsluze pracoviště spolu se zadáním laboratorního měření vlhkosti vzduchu. Nakonec bylo provedeno zkušební měření dle vypracovaného zadání. Výsledkem celé práce je funkční pracoviště pro měření vlhkosti vzduchu, které bude sloužit k praktickému vzdělávání studentů v dané problematice.
The aim of this thesis is to create workplaces for measuring humidity. In the first part we become acquainted with the concept of humidity. There is also described how to measure it. The work contains a description of the measuring position, including all the components. The measurement device was used ALMEMO from Ahlborn. It means the sensors and the measuring device too. For accurate measurement and easy data-processing devices connected to a computer via serial line. User environment is created in the program ALMEMO version 4.4 from the same company. It was drafted instruction manual work, together with laboratory measurement of moisture entering the air. Finally, test measurements was carried out according to prepared specifications. The result of the whole work is a functional workplace for measuring humidity, which will serve to the practical training of students in this area.
Description
katedra: RSS; přílohy: 1 CD ROM; rozsah: 54
Subject(s)
absolutní vlhkost vzduchu, relativní vlhkost vzduchu, rosný bod, teplota, absolute humidity, relative humidity, dewpoint, temperature
Citation
ISSN
ISBN