Jazyk a styl místních tiskovin

Abstract
Tématem této bakalářské práce je jazyk a styl tiskovin v obcích Veltruby a Velim ve Středočeském kraji. Práce je rozdělena na dvě hlavní části, teoretickou a analytickou. Teoretická část vysvětluje pojmy jako je národní jazyk a jeho variety, spisovná čeština a nespisovná čeština. Dále se zabývám komplexní charakteristikou publicistického stylu, jeho nejdůležitějšími funkcemi, jazykovými prostředky, žánrovým rozdělením a strukturou novin a časopisů obecně. Analytická část obsahuje základní informace týkající se Veltrubského zpravodaje a Velimských novin. Vycházela jsem mimo jiné z vlastního dotazníkového šetření, které bylo určeno pro čtenáře vybraných tiskovin a pro hlavní představitele redakční rady. Vybrané texty jsou zde podrobněji stylisticky a jazykově rozebrány. Analyzovala jsem články z různých čísel novin, od počátku jejich vzniku až po současnost. Zaměřila jsem se zejména na pravopisné nedostatky a na aktualizované a automatizované jazykové prostředky.
The theme of this thesis is a style of local newspapers, of Veltruby and Velim located in Middle - Bohemian Region. The text is structured into two parts theoretical and analytical one. The theoretical part deals with journalistic style and its complex characteristics, its basic functions, used language, its genres and structure of newspapes. Also the terms like national language, standard Czech and non-standard Czech are explained. The analytical part concerns with the additional information about journal Veltrubský zpravodaj and Velimské noviny. I used results of the questionnaire which was intended for readers as well as for main representatives of editoral team of the local newspapers. The texts are analyzed in detail in terms of stylistics and linguistics. These articles are chosen from various issues, from the beginning until today. I concentrated on frequent language and style problems.
Description
Subject(s)
publicistický styl, spisovný a nespisovný jazyk, aktualizace, automatizace, publicismy, frazeologismy, multiverbizační pojmenování, přejímání slov, zpráva, oznámení, interview, úvodník, komentář, journalistic style, standard Czech language, non-standard Czech language, comment, announcement, interview, idioms, metaphor, metonymy, receiving vocabulary from other languages, comment, editorial, report
Citation
ISSN
ISBN