Grafické SW rozhraní výukového systému RoboKit

Abstract
Zadáním mé bakalářské práce je vytvořit program, který by byl použitelný pro výuku základního programování. Vytvořený program musí splňovat některé požadavky jednoduchého a uživatelsky přívětivého stylu. Tyto nároky jsou na něj kladeny z důvodu, že bude využit na základních a středních školách pro výuku programování. Výsledná aplikace bude poskytovat studentovi potřebné nástroje pro naprogramování jednoduchého mikroprocesoru Picaxe. Hlavní náplní mé práce bylo navrhnout a vytvořit vhodný design a zabezpečit funkčnost celé aplikace. Program bude schopný pomocí grafických bloků, které sestaví uživatel, vygenerovat zdrojový kód v textové podobě a nakonec jím naprogramovat mikroprocesor Picaxe na elektronickém zařízení. Dále se ve své práci zaměřuji na analýzu dalších vhodných programů pro grafické programování mikroprocesorů Picaxe. Programy, které rozebírám, jsou: Rogic, 12Block, S4A a Logicator. Budu se zaměřovat zejména na funkčnost aplikací a jejich reálné nasazení. Dále ověřuji podporu ze strany výrobce (dokumentace, oprava chyb) a případný další vývoj.
The main task of my bachelor thesis was creation of program, which could be useful for elementary teaching of programming. Due to this task the created program will have simple and user-friendly interface. The program will be able to assemble graphical draft and generate source code in text form. Furthermore, the generated source code will be used to program microprocesor of the electronic device. I evaulate the graphic progra-ming. Programs which I will evaluate are: Rogic, 12Block, S4A and Logicator. Main aim of the programs will be their functionality and real application in education. I also deal with the support of the software companies (documentation, error correction), and further development of the application.
Description
Subject(s)
grafické programování, výuka programování, mikroprocesory Picaxe, graphical programming, teaching programming, microprocesor Picaxe
Citation
ISSN
ISBN