Analýza trhu práce v Královéhradeckém kraji

Abstract
Diplomová práce se zaměřuje na problematiku nezaměstnanosti a zabývá se analýzou trhu práce v Královéhradeckém kraji. Podrobně jsou rozebrány jednotlivé nástroje aktivní politiky zaměstnanosti a jejich účinnost a úspěšnost v rámci celého Královéhradeckého kraje. První část je věnována teoretickým základům, které jsou nezbytné k vysvětlení celé problematiky. V této části je definován trh práce, na který následně navazuje podrobná analýza nezaměstnanosti. Praktická část je nejprve věnována charakteristice kraje, a poté je práce zaměřena zejména na rozbor trhu práce a nezaměstnanosti v Královéhradekém kraji. V poslední části je provedena analýza podnikatelského prostředí a zaměstnanosti u vybraných podniků v jednotlivých regionech kraje. Na závěr jsou zhodnoceny jednotlivé nástroje politiky zaměstnanosti a také jsou navržena opatření vedoucí k pozitivním změnám na trhu práce.
This diploma thesis is focusing on unemployment issue and it analyses labour market in the region of Hradec Králové. Particular countermeasures of active employment policy are described in detail, together with its effectiveness and success in the whole region of Hradec Králové. First part is dedicated to theoretical principles, which are essential for the explanation of the whole topic. The labour market is defined in the this part, followed by detailed analysis of unemployment. The practical part is dedicated to region characteristics at first, and afterwards the study is focused especially on the analysis of labour market and unemployment in the region of Hradec Králové. In the last section the analysis of business environment and employment is performed in selected companies in individual places of the region. Particular tools of employment policy are evaluated in the conclusion and the countermeasures are proposed as well, leading to positive changes in the labourmarket.
Description
Subject(s)
Královéhradecký kraj, nezaměstnanost, podnikatelské prostředí, politika zaměstnanosti, trh práce, The region of Hradec Králové, unemployment, business environment, employment policy, labour market
Citation
ISSN
ISBN