Aktivní politika zaměstnanosti a její vliv na podniky v Libereckém kraji

Abstract
Cílem této práce je nalézt optimální nástroje a opatření aktivní politiky zaměstnanosti pro malé a střední podniky v Libereckém kraji. Aktivní politika zaměstnanosti je jedním z prostředků snižování míry nezaměstnanosti v ČR. Ačkoli jsou nástroje a opatření aktivní politiky zaměstnanosti určeny především ke zvýšení zaměstnatelnosti uchazečů o zaměstnání vedených v evidenci Úřadu práce ČR, není možné je realizovat v praxi bez spolupráce a zájmu podnikatelů. Některá z opatření aktivní politiky zaměstnanosti jsou naopak cílena na zachování stávajících pracovních míst nebo na zvýšení kvalifikace zaměstnanců. V teoretické části se diplomová práce zaměřuje na základní pojmy, jako např. trh práce, míra nezaměstnanosti, pasivní a aktivní politika zaměstnanosti. Dále jsou zde ve stručnosti představeny jednotlivé nástroje aktivní politiky zaměstnanosti a možnosti jejich financování. V praktické části je věnována pozornost vybraným nástrojům aktivní politiky zaměstnanosti, jak z pohledu Úřadu práce ČR, tak z pohledu podniku. V poslední kapitole práce je za pomoci metody komparace provedeno zhodnocení vybraných nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti a současně jsou zde formulována vlastní doporučení k jejich realizaci.
The aim of the thesis is to find out optimal active labour market policy measures and arrangements for small and medium enterprises in Liberec District. The active labour market policy is one of the means to decrease unemployment rate in the Czech Republic. Although the active labour market policy measures and arrangements are intended to increase employment of job seekers registered at the Labour Office of the Czech Republic, it is impossible to realize the active labour market policy in practice without cooperation and interest of entrepreneurs. Some of the active labour market policy measures are aimed at keeping current jobs or at increasing qualifications of employees. In theoretical part the thesis is focused on basic terms such as labour market, unemployment rate or passive and active labour market policy. Also the individual active labour market policy measures and possibilities to finance them are briefly introduced. The practical part is dedicated to the chosen active labour market policy measures from the perspective of both the Labour Office of the Czech Republic and the enterprises. In the final chapter of the thesis the evaluation of the chosen active labour market policy measures is performed by using comparison method and author´s own recommendations for implementation are expressed.
Description
Subject(s)
aktivní politika zaměstnanosti, nástroje aktivní politiky zaměstnanosti, nezaměstnanost, pasivní politika zaměstnanosti, trh práce, úřad práce, zaměstnanost, active employment policy, instruments of active employment policy, unemployment, pasive employment policy, labour market, employment office, employment
Citation
ISSN
ISBN