Kalkulační metody a jejich dopady na ekonomiku podniku

Abstract
Předmětem diplomové práce je srovnání přirážkové kalkulační metody a kalkulační metody založené na aktivitách (ABC) s ohledem na vliv na ekonomiku podniku. Porovnávány jsou náklady, výnosy a hospodářský výsledek vztahující se ke kalkulovanému produktu i v souvislosti k celkovému ekonomickému stavu podniku. Stav ekonomiky společnosti je analyzován pomocí poměrových ukazatelů (ukazatele rentability), ukazatele ekonomické přidané hodnoty a bodu zvratu. Diplomová práce byla vypracována pro firmu Bižu-Nova, s. r. o., která v současné době hledá nové cesty ke snižování nákladů svého nejpopulárnějšího výrobku, šatonového řetězu. Výsledkem je doporučení o vhodné kalkulační metodě.
The subject of this diploma thesis is a comparison of overhead rates costing method and activity-based costing method with regard to impact on corporate economy. There are compared costs, revenues and profit or loss applied to calculated product and general economic situation of the company. The economic situation of the company is analysed according to rates (rentability), economic value added indicator and break even. The thesis was worked out for the company Bižu-Nova, s. r. o. which nowadays try to find new ways to decreasing costs of its most popular product, rhinestone chain. The result of the thesis is a recommendation of suitable costing method.
Description
Subject(s)
Náklady, manažerské účetnictví, kalkulační metody, cenová tvorba, ekonomika podniku, hospodářský výsledek, poměrové ukazatele, ukazatel přidané ekonomické hodnoty, bod zvratu, Costs, managerial accounting, costing methods, pricing, corporate economy, operating result, ratios, economic value added indicator, break even
Citation
ISSN
ISBN