Antarktická stanice

Abstract
Stanice je navržena pro posádku 10 lidí. Počítá se se 2 techniky (lidé co se starají o plynulý chod stanice) 1 doktor a 7 výzkumníků.Objekt je rozdělen na 3 zóny - technika,práce a odpočinek.Stanice je dvoupatrová. V prvním patře se nachází technická část a pracovní prostory (laboratoř a pracovna).Technické zázemí je rozděleno z hlediska požární bezpečnosti do samostatných úseků. Pokud bychom vstupovali do objektu zásobovacím vchodem, tak bych procházeli v první části kolem spalovny odpadu a skladu odpadu. Tunelem z textilie projdeme do druhé části, která obsahuje sklad nafty a dva naftové generátory. Dalším tunelem vstoupíme do větší samostatné buňky, která slouží jako garáž, sklad člunů a pro servis techniků. Největší část je zároveň i centrální. Na rozdíl od technických buněk je tato část vytápěna. Do této části je možné vstoupit buď hlavním vchodem, nebo z garáže. V obou případech vstoupíme do velkého zádveří kde je nutno se přezout. Pro případy, kdy výzkumníci přijdu promoklí je hned u vstupu umístěna prádelna se sušárnou. Další část je navržena jako pomyslný trojtrakt. Kdy po jedné straně jsou prostory jako je velká technická místnost (s již zmiňovaným vybavením), laboratoř, toaleta s umývátkem a hydroponie (pro výzkum pěstování rostlin v extrémních podmínkách). Celá druhá strana slouží pro skladování vybavenívědců a skladování vzorků. Na konci se nachází kancelářský prostor s výhledem na celý záliv.Po ocelovém schodišti se dostaneme do druhého patra. Tento prostor je navržen jako trojtrakt. V jedné části jsou pokoje pro výzkumníky, toalety a koupelna. V druhé části jsou prostory společné. V těchto prostorách je kuchyň, sklad potravin, jídelna, relaxační část s lehátky a pro zpříjemnění prostoru sem prochází hydroponie z prvního patra. Je zde uplatněn stejný přístup jako ve spodních kancelářských prostorách a při relaxaci můžete z lehátka pozorovat celý Frantzbay. Čtyři pokoje jsou po dvou členech posádky a pro Vedoucího skupiny a doktora jsou zde dva pokoje po jednom. Pro celou posádku jsou k dispozici dvě toalety v horním patře a popřípadě jedna v patře prvním. Sprchy jsou tu jen dvě a to z toho důvodu, že dle zdrojů, není potřeba na Antarktidě každodenní sprchování. MATERIÁLNa Antarktidě převládají šedivé odstíny a nevýrazné barvy. Proto je snaha v interiéru vytvořit co nejpříjemnější podmínky pro vědce. Volil jsem při návrhu do vnitřních prostorů co nejvíce dřevěných ploch doplněných sklem. Barevnost v interiéru bude vytvořena doplňky. Z důvodu snadné údržby je jako povrch podlah všude voleno tmavě šedivé kvalitní linoleum. Z venkovní strany je objekt obalen hliníkovým plechem s výrazným nátěrem (pro viditelnost stanice v bouři či vánici).
The station is designed for the crew of 10 people. There are two techniques(People who care about the smooth running of the station) 1 doctor and 7 researchers.The building is divided into 3 zones - technology, work and relaxation.The station is two-storey. On the first floor there is a technical part and a work area (laboratory and study room).The technical background is divided from the point of view of fire safety intoSeparate sections. If we enter the buildingBy the supply entrance, I would go through the first part around the waste incinerator and the waste facility. We pass through the textile tunnel to the second section, which includes fuel oil and two diesel generators. Another tunnel will enter into a larger separate cell, which serves as a garage, a warehouse for boats and a service technician. The largest part is at the same time central. Unlike the technical cells, this part is heated. You can enter this section either through the main entrance or the garage. In bothCases come into the large vestibule, where it is necessary to cross over.In case the researchers come drenched, a laundry room with a dryer is just at the entrance. The next part is designed as an imaginary oneThree-stroke. On one side there are rooms like a large technical room(With the aforementioned equipment), laboratory, toilet withWashing and hydroponics (for research on plant growing in extremeConditions). The other side serves to store the equipmentScientists and storage of samples. At the end there is an office spaceOverlooking the entire bay.After the steel staircase we reach the second floor. This space is designed as a three-stroke. In one part there are rooms for researchers,Toilets and bathroom. The second part is shared.In these rooms there is a kitchen, a food store, a dining room, a relaxation area with sun loungers, and for a more pleasant space it passes through hydroponics from the first floor. There is the same approach as the lower office space and relaxationFrom the deckchairs watch the whole Frantzbay.Four rooms are two crew members and there are two rooms one for the manager and the doctor. For the entire crew, there are two toilets on the top floor and one on the first floor. Showers are only two and because of the sources, there is no need for daily showering in Antarctica.MATERIALAntarctic is dominated by gray shades and dull colors.That is why the effort in the interior is to create the most pleasant conditions for science.I chose as many glass surfaces as possible in designing the interior.The color in the interior will be made add-ons. For ease of maintenance, dark gray quality linoleum is chosen as the surface of the floor. From the outside, the object is covered with an aluminum sheet with a distinctive coating (for the visibility of a station in a storm or blizzard).
Description
Subject(s)
Antarktida, výzkumná stanice, generátor, spalovna odpadu, technické zázemí, solární energie, Antarctic, research station, generator, waste incinerator, technical background, solar energy
Citation
ISSN
ISBN